- Pilotene har fått den jobbsikkerheten de sier at de trenger. Det er det bare konsernet som kan gi, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til DN etter at det ble kjent at den halvannen uke lange streiken i flyselskapet er over.

Pilotene har ikke fått tariffavtale med morselskapet (NAS), men leder for pilotene i Norwegian Halvor Vatnar sier de har fått en «nødvendig binding» i form av juridiske og økonomiske garantier uavhengig av hvilket datterselskap pilotene er ansatt i.

- Pilotene kan ikke ha en tariffavtale med morselskapet, bare en jobbgaranti, understreker Kjos.

- Og den er fortsatt begrenset til tre år?

- Ja, det er den. Men vi trenger jo pilotene etter det også. De flyr ikke av seg selv - flyene våre, svarer Norwegian-sjefen.

- Vil det være like mange faste ansatte i Norwegian også etter de tre årene med jobbgaranti?

- Ja, jeg kan ikke forestille meg noe annet.

- Hva er forskjellen på denne avtalen og den som ble avvist ved meklingen sist lørdag?

- Jeg vil ikke gå inn i detaljene i avtalen. Jeg var ikke med i selve meklingen. Det har driftsselskapet tatt seg av. Og i forhandlingene må man gi og ta.

Får ned kostnader

Den inngåtte avtalen innebærer blant annet ingen lønnsøkning i 2015, rimeligere forsikringsordninger samt overgang til innskuddspensjonsordning,

- Vi har fått ned kostnadene knyttet til pensjon og forsikring, og det har vært spesielt viktig, sier Kjos.

- Hvordan en er selskapets finansielle posisjon blitt påvirket av streiken?

- Vi har hatt en god egenkapital og bra med kontanter i selskapet, så jeg er ikke bekymret, svarer Norwegian-sjefen.

- Selskapet trenger ikke frisk egenkapital?

- Nei.

Antydet havari for pilotene

Jussprofessor Geir Woxholth går i en Facebook-melding tirsdag kveld langt i å si at flygerne står igjen som den tapende part etter konflikten i Norwegian.

Parat leder Hans-Erik Skjæggerud sier jussprofessor Woxholth har rett til å mene hva han vil.

- Samtidig er det interessant at en ekspert på juridiske spørsmål har så sterke meninger om innholdet i forhandlinger og avtaleverk han ikke har kunnskap om utover hva han har lest i pressen, sier Skjæggerud.

Alt om løsning:
Slik er avtalen mellom Norwegian og pilotene
YS takker internasjonal fagbevegelse for støtte
NHH-professor: Passasjerene vil raskt strømme tilbake  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.