Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener selskapet har strukket seg langt for å komme til en løsning.

- De skandinaviske pilotene har fått en ny tariffavtale med betingelser som fortsatt er blant de beste i bransjen. Avtalen er inngått med de pilotselskapene de nå er ansatt i, skriver Norwegian i en melding tirsdag kveld.

-  I tillegg har Norwegian-konsernet videreført en særskilt stillingsgaranti for alle pilotene som i dag er ansatt i Skandinavia. En slik garanti er unik i skandinavisk arbeidsliv og i en konkurranseutsatt bransje som luftfarten. Stillingsgarantiens varighet følger tariffavtalen for øvrig og gjelder frem til oktober 2017, skriver flyselskapet

Kjos: – Flyene går fra onsdag ettermiddag  

«Svært lettet»

Det vil riktignok ta noe tid før trafikken går som normalt, opplyser Norwegian. I meldingen understreker Kjos at han «svært lettet» over at pilotstreiken nå er avblåst.

– Selskapet er påført store økonomiske kostnader. Det har vært en meget krevende periode både for våre passasjerer og for våre mange medarbeidere, sier Norwegian-sjefen.

- Klar binding

Leder for pilotene i Norwegian Halvor Vatnar sier i en melding at pilotene har fått en nødvendig binding til morselskapet (NAS), likeverdige avtaler i Skandinavia og felles karrieremuligheter.

- Vi har oppnådd en klar binding til morselskapet Norwegian Air Shuttle i form av juridiske og økonomiske garantier uavhengig av hvilket datterselskap pilotene er ansatt i. Vi har fått karrieremuligheter på tvers av ulike selskapsstrukturer som omfatter alle piloter som flyr Norwegians fly, uavhengig av flytype og hvilket land man er stasjonert i og vi har fått likeverdige avtaler i Skandinavia uavhengig av selskapsstruktur og med norsk forhandlingsordning, sier han.

Ifølge Vatnar har pilotene gått fra ytelse- til en innskuddspensjon, akseptert en rimeligere forsikringsordning og bidratt til mer fleksibel arbeidstid.

- Allerede tidlig i forhandlingene la vi pensjon, forsikring og arbeidstid i potten. Dagens pensjonsordning beholdes for ansatte som er nærmest en pensjonsalder, mens alle andre går inn i en innskuddsbasert pensjonsordning. På forsikring, eller Loss of License, og på arbeidstidsordninger har vi spart selskapet for mye penger, sier Vatnar.

«Helt sentrale områder»

Leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud mener forbundet har vunnet frem på «helt sentrale områder».

- Jeg tror vi kan konstatere at den norske og nordiske modellen har vunnet over Norwegians forretningsmodell, eller enda bedre – forretningsmodellen til Bjørn Kjos kan leve hånd i hånd med ryddige tariffavtaler på tvers av selskapsstrukturen som er valgt, sier Skjæggerud i meldingen fra Parat.

Rammet mange

Streiken har rammet 200.000 passasjerer. Siden onsdag 4. mars har så godt som alle innenriksavganger i Skandinavia vært innstilt, i tillegg til de fleste flyginger mellom Oslo, Stockholm og København.

70 flygere gikk ut i streik lørdag 28. februar, og onsdag 4. mars ble streiken trappet opp til å omfatte samtlige 650 flygere.

Siste utvikling i saken:
Fortsatt mange Norwegian-kanselleringer onsdag
Minst 200.000 Norwegian-passasjerer rammet
SAS vil ikke blande seg i Norwegian-konflikten
Nordisk streik kan ramme i løpet av to uker
- Kan ikke sitte og se på streikebryteri uten å kunne handle

Les mer på DN.no:
- Det er jo helt sprøtt!
Slik takler Pareto-toppen oljeprissmellen
Pistol mot hodet, netthets og hemmelige mobilnumre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.