DN har tidligere skrevet at nordmenn har total mangel på eventyrlyst.

Et utenlandsopphold kan føre til økt kunnskap og kompetanse, og dermed gi god uttelling på CV-en. Likevel sliter selskaper med å finne nordmenn som er villige til å reise ut for å jobbe.

Årsaken er kronglete regelverk, tror partner Vigdis Haug i rådgivningsselskapet ScanRisk, som har spesialisert seg på problematikken rundt trygd, pensjon og forsikring for nordmenn som flytter til utlandet.

Haug har flere store bedrifter på kundelisten og holder foredrag for nordmenn rund om i verden.

- Da opplever jeg ofte forvirring rundt regelverk, sier Haug til DN.

Hun peker videre på at nordmenn som jobber i utlandet i tolv måneder eller mer mister alle ytelser fra folketrygden. Dette henger ikke henger helt på greip, mener Haug.

- Vi kommer fra et av verdens beste trygdesystemer, så drar du ut og mister pensjon og trygghet, sier hun.

- Generelt bekymret

Entreprenørselskapet Skanska Norge har gjort internasjonal kompetanse til ett av sine konkurransefortrinn. Selskapet tilrettelegger for arbeidsopphold i utlandet, blant annet ved å ta på seg kostnadene knyttet til dobbelt beskatning, forsikringer og merkostnader.

Å få nok søkere til stillinger som utlyses internt med krav om reisevirksomhet på tvers av landegrenser, er imidlertid vanskelig.

Rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska Norge. FOTO: Privat
Rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska Norge. FOTO: Privat
Rekrutteringssjef Christian Scheen peker på utfordringer knyttet til: trygdesystemet, skattemyndigheter, valutasvingninger, immigrasjonsspørsmål og visumsøknader.

Det kan rett og slett blir for mye for den enkelte å sette seg inn i, tror han.

Scheen har i et annet selskap selv opplevd å bli dobbeltbeskattet under utenlandsopphold, og måtte vente flere år før han fikk tilbakebetalt all skatten fra Norge.

- Folk er generelt bekymret for norsk regelverk og byråkrati, sier han.

Fire faktorer

Haug i ScanRisk omtaler dagens regelverk som «finurlig og komplisert», og peker på fire hovedfaktorer hun mener er ugunstige:

  • Du omfattes ikke av folketrygden i perioden du er ute. Totalkostnader for trygderettigheter utenfor Norge kan bli svært høye uten at opptjening til pensjon eller trygghet står i forhold til disse.
     
  • Søker du om å være frivillig medlem i folketrygden mens du er ute, kan du få enkelte trygdedekninger. Dette er imidlertid kostbart, og avgiften betales av arbeidsgiver - noe som kan gjøre norske bedrifter mindre konkurransedyktige.
     
  • Ektefelle som ikke er utsendt av arbeidsgiver står i utgangspunktet alene om å ta vare på seg selv.
     
  • Selv om du vender tilbake til Norge, blir du ikke automatisk medlem i folketrygden igjen.

- Det er helt opplagt at dette er vanskelig for dem som reiser ut, sier Haug.

- Det blir merkostnader for norske bedrifter fordi vi har det trygdesystemet vi har. Vi ser at norske selskaper sender ansatte med andre nasjonaliteter for å jobbe i utlandet, sier hun.

Les også:

Bjørn Kjos: - Mulighetene ligger der

Maner til maktkamp i Midtøsten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert: