I april merket SAS for alvor effekten av flyselskapets ekspansjon på langdistanserutene.

Trafikken økte med 37,7 prosent, og bare på business class som SAS kun tilbyr på langrutene sine, har trafikken vokst med 50 prosent: Business Class-opptur for SAS

Samtidig som flere ønsker å fly business, har SAS nå introdusert en ny måte å legge inn bud på oppgradering på, enten flyreisen går til USA, Asia, Europa eller Norden.

Det nye produktet heter SAS Upgrade, og du bestemmer selv hvor mye du vil by for en oppgradering til SAS Plus eller SAS Business. Det er også mulig å betale med Eurobonus-poeng.

Du tjener også bonuspoeng på oppgraderingen. Hvis du har et Diamant, Gull- eller Sølv-kort, har du samtidig større sjanse for å få oppgraderingen.

- Vi legger til rette for at kundene både skal få en enklere reise, og ha god bekvemmelighet på bakken og underveis. Nettopp det å kunne la seg oppgradere på en så smidig måte, gjør at alle fordelene kan bli tilgjengelig til den prisen du er villig til å betale, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Nå er det altså SAS-kundene selv som skal ta stilling til hvor mye de vil betale for å nyte godt av for eksempel lounge-tilgang, fast track eller et mer behagelig sete ombord på sin neste flytur. Den med høyest bud blir oppgradert.

- Vi vet at mange finner det særdeles attraktivt å kunne slippe å stå i køen i sikkerhetskontrollen, og få bekvemmeligheten og den økonomiske besparelsen ved å nyte forfriskningene i loungene på flyplassene. Produktet og servicen om bord er jo bedre desto lengre man flyr, og tilbakemeldingene fra våre reisende er svært god. Derfor tror vi det vil være mange som med rette lar seg friste til å kunne oppleve en enda bedre reise gjennom å by på en oppgradering, sier Johansen.

- Har bare ventet på det

Man kan legge inn bud på en oppgradering rett etter booking og frem til 48 timer før avreise. Aksepteres budet, får du beskjed på epost 36 timer før avreise. Betalingen skjer etter at budet aksepteres.

Muligheten til å kjøpe oppgradering på flyplassen er der fortsatt, og oppgradering kan kjøpes fra 22 timer før avreise.

Trendanalytiker Ståle Økland er ikke overrasket over at SAS lanserer nye måter flypassasjerer kan oppgradere seg på:

- Jeg har egentlig bare ventet på denne utviklingen. Flyselskapene får jo større inntjening ved å fylle opp business class-setene enn å la dem stå tomme, sier han til DN.

Økland peker på at en rekke flyselskaper, blant annet Emirates og Qatar Airways, har kjørt kampanjer med gode tilbud på business class-billetter. Dette tvinger konkurrentene til å tenke nytt.

- Flere unner seg litt ekstra luksus

- For en del år tilbake var det jo ekstremt dyrt å fly business. I dag er flybillettene generelt mye billigere enn før. Og mens business-billetter ofte kunne være både fire og fem ganger prisen av en ordinær flybillett, kan du i dag få en business-billett til dobbel pris, hvis du er heldig. Da blir det mer oppnåelig for flere, sier trendanalytikeren.

- Vi har sett en tendens til at nordmenn flyr billig og heller velger et dyrere og finere hotell. Men jeg tror holdningen kan være i ferd med å endre seg hos en del - særlig i forretningssegmentet. Når du flyr langt for å lande en dyr kontrakt, kan det være en fordel å fly business - å komme uthvilt frem. Og jeg har også inntrykk av at flere enn før unner seg litt ekstra luksus ved å oppgradere seg når de flyr privat. At man kan bruke bonuspoeng, gjør det jo også enklere, sier Ståle Økland.

SAS og Norwegian fraktet nøyaktig like mange passasjerer i april. Men snart er Norwegian forbi SAS, tror svensk flyekspert.

Les: - Bare et tidsspørsmål før tronskiftet

 

Les også: Financial Times plasserte dataanalytikerne i hjertet av nyhetsrommet

Trumps tidligere butler skrev at Obama bør drepes

Tre dagers oppgang - så falt oljeprisen

Hørt denne?

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.