- For ett år siden var vi optimistiske på vegne av eurosonen. Nå ser vi at veksten trekker ned, sier professor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH) til Dagens Næringsliv.

Onsdag holdt han innlegg på NHHs årlige høstkonferansen. Konferansen går av stabelen på Hotel Bristol i Oslo, og har i år fått undertittelen «turbulens i stor høyde».

Færre motorer

Fallende oljeinvesteringer, varig lavere vekst ute - særlig i eurosonen og Japan - og geopolitisk uro: Thøgersen mener kombinasjonen kan bli alvorlig for Norge.

- Japan: trøbbel. Russland: trøbbel. Europa: trøbbel. Antall motorer verdensøkonomien går på begynner å bli litt færre, sier NHH-professoren.

- Samtidig går USA ganske bra. I Kina vil myndighetene fortsette å stimulere når de vil. Det betyr at oljeprisen ikke vil gå rett ned, legger han til.

Thøgersen viser til Norge:

- Her føler vi at toppen har nådd. Medvinden som har vært med oss snur til ingen vind og periodevis motvind.

Omstillingsbehov

Han mener det ikke er tvil om at vi står overfor et omstillingsbehov - og at det begynner å haste.

- Krevende impulser fra utlandet til Norge kommer på toppen av en supersyklus som snur. Da vet vi at omstillingsbehovet vil komme, sier professoren.

Tidligere på dagen hadde NHH-professor Victor D. Norman snakket om behovet for nyskapning. Professor Gernot Doppelhofer fulgte opp med å vise til at OECD roser norsk makroøkonomisk politikk generelt, men kritiserer skattesystemet.

- Høye effektive skatterater betyr mindre insentiver for å investere i produktiv kapital, spesielt for små og mellomstore bedrifter, sier Doppelhofer.

NHH-professor Gernot Doppelhofer. FOTO: Christopher Olssøn
NHH-professor Gernot Doppelhofer. FOTO: Christopher Olssøn
Han pekte på at Norge samtidig har insentiver for å spare i bolig og gjeldsopptak.

- Det er ikke helt klart hvorfor vi vil ha slike insentiver på plass, mener han.

- Lang vei

Dagen før NHH-konferansen hadde rykter om at Den europeiske sentralbanken (ECB) planlegger å utvide sine kvantitative lettelser med kjøp av ordinære bedriftsobligasjoner ført til bevegelser i markedet.

- Kjøp av private obligasjoner vil være ett skritt nærmere å kjøpe statsobligasjoner, påpeker analytikerne i DNB Markets i sin morgenrapport.

NHH-professor Thøgersen mener det ikke er tvil om at ECB og sentralbanksjef Mario Dragh vil mye: 

- Men uansett hvor kreativ Draghi er, er det strukturene og institusjonene i eurosonen som er problemet. Der er det en lang vei å gå, sier han.

Les mer fra NHH-konferansen:
- Det vi trenger er noen synlig rike - «filthy rich» kapitalister
- 40 prosent av de som starter på høyere utdanning har ikke grad etter 10 år  

LES OGSÅ:

Tilliten til Norwegian har stupt

Vil vedde én milliard om strømprisene

Tesla flopper i Sverige


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.