- 40 prosent av de som starter på høyere utdanning har ikke grad etter 10 år, påpeker professor Jørn Rattsø ved ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU.

- Dette er kanskje én av de største utfordringene vi har i dag, sier han til Dagens Næringsliv.

Rattsø er leder for finansminister Siv Jensens (Frp) produktivitetskommisjon. Onsdag gjestet han NHHs høstkonferanse i Oslo. Fra talerstolen trakk professoren frem noe av det utvalget har merket seg så langt.

Tre punkter

Pisa-sjokk, frafall i videregående skole og svak gjennomføring i høyere utdanning: Dette er tre sentrale punkter som får varsellampene til å blinke hos Rattsø og Co.

- Når du graver i det, reiser det seg en del spørsmålstegn hvordan utdanningssystemet egentlig fungerer, sier han og fortsetter:

- Kvalitetsreformen har først og fremst produsert kvantitet og «vanskelig å måle»-kvalitet.

NTNU-professoren viser til at DN gjennom flere artikler har rettet søkelyset mot karaktersetting og evaluering.

- Det ser ut til at evalueringen har blitt en del av konkurransen mellom institusjonene. Det er bekymringsfullt, mener han.

Etter oljen

Da finansminister Jensen i slutten av fjoråret utpekte Rattsø som utvalgsleder, var hun opptatt av at den lave veksten i produktiviteten de siste årene henger som en mørk sky over norsk økonomi.

På onsdagens NHH-konferanse understreket nærings- og handelsminister Monica Mæland (H) viktigheten av å satse på kunnskap.

- Oljen har gitt Norge en gullalder. Og det er utvinningsteknologien som er grunnlaget for denne gullalderen. Samtidig er dette kunnskap vi skal leve av når oljen tar slutt, sa Mæland.

- Øverst på  listen

Produktivitetskommisjonen skal levere sin første rapport 15. februar til neste år. Rattsø beskriver problemstillingene som «store og brede».

- Når du tenker på produktivitet, kommer riktignok kunnskap øverst på listen. Det er sentralt fordi det er kunnskapen som skal drive produktiviteten etter oljen, sier han.

- Overrasker funnene deg?

- Jeg jobber jo i sektoren, så det er nok for strekt å si, svarer NTNU-professoren.

 

Les mer fra NHH-konferansen:
- Det vi trenger er noen synlig rike - «filthy rich» kapitalister  

Les også:
Vil vedde én milliard om strømprisene
Fyrer opp boligprisene
Tesla flopper i Sverige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.