DNBs konsernsjef mener det er viktig å ikke overdramatisere det sterke oljeprisfallet den siste tiden.

- Isolert sett er det klart at lavere oljepris er negativt for Norge, sier Rune Bjerke til Dagens Næringsliv etter kvartalspresentasjonen torsdag.

- Samtidig er det jo positivt for alle oljeimporterende land. Det er for tidlig å si hvordan effekten i global makro vil være for den litt mer langsiktige oljeprisen, og også eksportutsiktene for norsk næringsliv, mener DNB-sjefen.

Bjerke må imidlertid innrømme at oljeprisfallet ligger som en mørk sky på den norske horisonten. Dette var også et sentralt poeng fra sentralbanksjef Øystein Olsen samme dag:

- Utviklingen ute og fallet i oljeprisen har økt usikkerheten om utsiktene, sa Olsen, som foreløpig ikke rører styringsrenten.

Tar ned anslag

Denne uken blir nordsjøolje notert til rundt 85 dollar fatet etter å ha stupt fra en topp på 115 dollar fatet i sommer. Timingen har overrasket selv «oljepessimist» Torbjørn Kjus i DNBs meglerhus - DNB Markets.

Kjus har lenge sett for seg en oljepris på 100 og 98 dollar fatet i henholdsvis 2015 og 2016. Nå tar han ned anslagene.

- Jeg har ikke helt bestemt meg, men det blir mellom 70 og 90 dollar fatet, sier Kjus til DN.

Diskuteres internt

Han legger frem oljerapporten i neste uke. Før han bestemmer seg, er DNB litt i det blå.

- Når vi diskuterer dette internt, så er holdningen at en oljepris som stabiliserer seg på 90 dollar trolig ikke vil være et godt nok grunnlag for å justere prognosene til DNB Markets for 2015 og 2016. Hvis jeg skal kommentere noe, er vi nok litt på nedsiden av dette, sier Bjerke.

- Skulle oljeprisene stabilisere seg på et vesentlig lavere nivå, for eksempel på 80 eller 75, er situasjonen en annen, sier han.

Kuttet renten

Samtidig understreker Bjerke at det viktigste budskapet er at 2015 vil bli et «litt dårligere år» for norsk økonomi enn det 2014 har vært.

For bankens lånekunder er situasjonen på sin side litt lysere.

Så langt i år Bjerke kuttet i bankens utlånsrenter to ganger. Kundene strømmer på, noe som bidro til at konsernet de siste tre månedene økte resultatet med milliarden.

Professorene Steinar Holden og Ragnar Torvik i DNs rentepanel tror en oljepris som blir liggende på dagens nivå kan bety en halvering av styringsrenten. Dette er Bjerke forsiktig med å kommentere.

- Det jeg kan si er at vi vil sørge for å være konkurransedyktige og gjøre det vi kan for å levere lønnsomhet i tråd med de ambisjonene vi har satt, sier han om muligheten for at banken vil følge opp med å kutte i sine utlånsrenter.

Alt om DNB-resultatet:
- Vi opplever kraftig konkurranse om hvert eneste boliglån
DNB-sjefen: - Vi er «spot on»
Ottar Ertzeid innfrir

Les også:
Asia i dag: Facebook-gründer sjokkerer kineserne
Hoderystende til avgang
Stryker mest – med vilje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.