Norges største bank økte resultatet med over milliarden i årets første kvartal. Et DNB-resultat før skatt på 8.710 millioner kroner i første kvartal 2015 er også flere hundre millioner kroner over forventningene.

- Nok et solid resultat, slo DNB-sjef Rune Bjerke fast, da han torsdag morgen presenterte tallene på hovedkontoret i Bjørvika og Oslo.

Valutaeffekter

Bjerke understreker imidlertid at resultatet løftes av valutakurseffekter og en positiv utvikling i bankens basisswapper.

Basisswapper er derivatkontrakter som inngås i forbindelse med langsiktig finansiering i internasjonale kapitalmarkeder hvor valutaen konverteres til norske kroner.

- Riktignok er det slik at når man renser for alle engangseffekter og alle basisswapper, er det en bedring i resultat både før og etter skatt, påpeker Bjerke.

- Det er ingen tvil om at den underliggende driften er solid, mener DNB-sjefen.

Faller på børs

Til tross for den sterke rapporten, faller DNB-aksjen over to prosent på Oslo Børs.

På forhånd ventet Merrill Lynch og Credit Suisse at den ville stige én prosent, mens Handelsbanken ventet flat åpning og Exane et fall på én prosent. Det skriver TDN Finans.

På kvartalspresentasjonen spurte analytikerne blant annet om bankens økning på 246 millioner kroner i driftskostnader fra samme kvartal året før.

Kostnadsøkningen har sammenheng med blant annet de store IT-endringene banken er i ferd med å gjennomføre, heter det i rapporten.

Valutakurseffekter knyttet til internasjonal virksomhet bidro også til utviklingen, påpekes det.

- Det er viktig å påpeke at resultatet i fjor også var påvirket av en engangseffekt knyttet til salget av Nets. Når vi tar hensyn til både basisswapper, salget av Nets og andre engangseffekter på kostnadssiden, er det en svak bedring, sier Bjerke.

Kutter kostnader

Banken holder fast sin ambisjon om flate, nominelle kostnader.

- Noen økte kostnader vil komme knyttet til lønnsøkninger og pensjonsutbetalinger. Vi gjør det vi kan for å kutte kostnader på andre områder, sier Bjerke.

Foreløpig har ikke banken hatt tap på sine utlån som følge av oljeprisfallet, påpeker han.

- Vi er riktignok ikke naive og ser selvfølgelig at en lav oljepris i lang tid fremover gradvis vil føre til at enkelte områder hos oss også får det tøffere, sier DNB-sjefen.

Utlånsvekst

DNB-sjefen viste torsdag til at også lave tap på utlån bidro til det gode resultatet.

Banken økte sine utlån med 8,6 prosent og innskuddsvolumene med 7,0 prosent fra samme kvartal året før. Samtidig gikk utlånsmarginene noe ned i kvartalet, mens innskuddsmarginene gikk noe opp

- Det er en tøff konkurranse i privatmarkedet, og vi klarer å hevde oss. Selv om utlånsmarginene har gått noe ned det siste året, har vi delvist klart å kompensere med noe økte innskuddsmarginer, sier Bjerke.

 

 

Les også:
Venter lavere boligrenter
USA i dag: Oljeaksjer har aldri vært dyrere
Mohn-arving selger luksusbolig til 25 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.