Norges Banks regionale nettverksundersøkelse indikerer nær nullvekst i norsk økonomi fremover, ifølge økonomer.

Handelsbanken Capital Markets mener det er fare for at norsk økonomi kan gå inn i resesjon. Ifølge meglerhusets seniorøkonom Marius Hov peker tallene som ble lagt frem fredag mot full stans i norsk økonomi.

- Med den utviklingen vi ser nå, er det en fare for at vi går inn i en periode med resesjon - altså negativ kvartalsvis vekst, sier Hov til TDN Finans.

Får støtte

Han får støtte fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Vi ventet et fall, men det var lavere enn vi trodde, sier Andreassen til TDN Finans.

Han tror ledigheten kommer til å stige raskere i andre halvår enn Norges Bank og Statistisk sentralbyrå har lagt til grunn. Sjeføkonomen er overbevist om at sentralbanken vil reagere med å kutte renten.

- Oljerelatert virksomhet drar ned, resten var ikke så svakt, men summen blir svak. Alt ligger til rette for at Norges Bank kutter renten i juni, sier Andreassen.

Venter rentekutt

Den ferske rapporten var svakere enn det den foreløpige ringerunden, som ble publiserte i april, påpeker Hov i Handelsbanken. Han tror Norges Bank vil nedjustere rentebanen.

- Det er også en stor sannsynlighet for at Norges Bank vil si det er en enda større fare for et nytt rentekutt ved utgangen av året enn det de signaliserte sist, sier Hov.

Også sjeføkonom Stein Bruun i SEB mener tallene signaliserer at det er nær nullvekst i norsk økonomi.

Bruun viser til at nettverksindikatorene for både faktisk og indikert produksjon den seneste tiden har vært en dårlig indikator for faktisk produksjon. Han viser til at mens nettverksindikatoren har vært nedadgående, har fastlands-bnp på kvartalsbasis gått i motsatt retning.

Norges Banks regionale nettverksindikator for produksjonsvekstforventninger neste seks måneder er 0,13 mot 0,39 forrige gang. Indeksen går fra -5 til +5, der -5 indikerer stort fall mens +5 indikerer kraftig vekst.

Les også:
Venter 6000 flere ledige
Tidligere BMW-designer drømmer om Nav-oppdrag
- Programmering bør være allmennkunnskap (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.