På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyste Humlegård at politidistriktene fikk en ny operasjonsordre mandag klokken 18.

– Det blir fortsatt bevæpning av politiet, men vi gir føringer for at synlig tilstedeværelse av politi skal tas ned og reduseres, sa politidirektøren.

Humlegård opplyste at den økte beredskapen har kostet flere titalls millioner kroner bare innen politiet.

Mer etterretning

Det blir også en nedtrapping av stabs- og planleggingsfunksjoner. Fortsatt skal utrykningspolitiet ha et endret oppdrag. De kan fortsatt brukes i politidistriktene til vakt, patrulje og observasjonsarbeid, noe de har vært brukt til de siste dagene.

– Vi dreier fokus i politiet mer over på etterretning og analyse og grense- og utlendingskontroll, sier Humlegård.

Han påpeker at politiet skal kunne trappe raskt opp igjen om trusselbildet endres. Politiets nasjonale beredskapsressurser, som politiets beredskapstropp, bombehunder og politihelikopter, holdes på samme nivå.

Også bistandsressursene fra forsvaret opprettholdes på samme nivå.

Gradvis nedtrapping

Mandag morgen skrev NTB at PST anser trusselbildet mot Norge som alvorlig, men uendret siden søndag.

Politiet vurderer nå trusselnivået som lavere enn tidligere på bakgrunn av den siste trusselvurderingen PST la fram.

Samtidig vil grensekontroll og etterretningsarbeid prioriteres.

Id-sjekk ved inngangen til Norge har politiet valgt å forlenge til 12.august, eller avvikle det når situasjonen er avklart.

– Budskapet er at folk må reise som normalt. Hvis det foregår kontroll, kan det ta noe mer tid, sier seksjonssjef Jon Ståle Stamnes for internasjonalt politisamarbeid i Politidirektoratet

Les også:
Dette er Norges mest fremgangsrike kommune
11 grep som gjør CV-en din til gull
Advarer mot utleiefellene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.