Fredag ble det kjent at Nav-direktør Joakim Lystad får sparken etter fire og et halvt år i sjefstolen.

- Vi er avhengig av å ta noen grep for å lykkes med mitt viktigste politiske prosjekt. Grep som innebærer at vi trenger ny ledelse, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Statsråden holdt pressekonferanse om sin begrunnelse fredag formiddag.

Store utfordringer

DN har over tid skrevet om utfordringene i Nav. Torsdag kom ekspertrapporten som fastslår at etaten svikter på sitt hovedmål om å få flere i arbeid og færre på trygd.

- Vi trenger ny kraft og ny energi for å gå videre. For det første viser IKT-moderniseringen prosjekt 1 at det har vært stor uro og utfordringer, både når det gjelder planlegging, gjennomføring og av prosjektet, sier han.

- Rapporten bekrefter at arbeidet har vært for dårlig, sier Eriksson.

Kritiske rapporter

I høst kom Riksrevisjonen med en kritisk rapport om IKT-utviklingen i Nav, en satsing som ble bevilget 3,3 milliarder kroner i 2010. Denne har siden vært gjenstand for to høringer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Komiteen var lite fornøyd med svarene de fikk og har enda ikke sluttført arbeidet med Navs regnskap for fjoråret, basert på Riksrevisjonens innvendinger.

- Det er stilt spørsmål rundt gjennomføringskraft og planlegging rundt den videre IKT-moderniseringen. For meg er det viktig å legge til rette for å ha de beste forutsetningene for å lykkes, sier Eriksson.

- Nav har beveget seg litt bort fra det som har med arbeid å gjøre. Vi må gjenreise og få mer slagkraft med tanke på å få folk tilbake til arbeid, sier han.

Omorganisering

DN har mellom de to høringene avslørt at kostnadsrammen på 3,3 milliarder sprekker. I den siste høringen bekreftet Nav at kostnadsrammen sprekker med 1,5 milliarder kroner. Opplysningen kom overraskende på komiteen.

DN har også skrevet om Navs omfattende bruk av eksterne konsulenter, blant annet gjennom fakturaer på 3 milliarder kroner siden 2007 til ett konsulentselskap, giganten Accenture.

ERSTATTER. Fra venstre Kjersti Monland tar over midlertidig etter Joakim Lystad.
ERSTATTER. Fra venstre Kjersti Monland tar over midlertidig etter Joakim Lystad. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Navs IKT-systemer består av over 340 forskjellige systemer på 12 hovedsystemer. Forsøket på modernisering strandet første gang på 90-tallet. I 2013 ble moderniseringsprogrammet som skulle forvalte satsingen på 3,3 milliarder kroner lagt ned, etter et forbruk på 700 millioner kroner. Minst  300 millioner kroner er tapt som følge av omorganiseringen. 

Fungerende IKT-direktør i Nav Kjersti Monland blir midlertidig Nav-sjef allerede fra i morgen. Arbeidet med å finne den neste Nav-sjefen starter umiddelbart.

- Nav er en krevende organisasjon å lede. Jeg vil takke Joakim Lystad som gjennom de siste fire og et halvt år har ledet Norges største etat. En etat med mange store og komplekse utfordringer, sier Eriksson.

Alt om saken:
Nav-direktøren har fått sparken
- Fungerer ikke som ønsket
Tetzschner: - Ikke uventet
Hun skal erstatte Lystad
Dette er Nav-avsløringene  

Les også:
Gir ikke lån til folk fra Hønefoss
Derfor er han sikker på at oljeprisbunnen er nådd
- En moderne form for kvakksalveri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.