Den finansielle krisen som nå hjemsøker Hellas er hjulpet frem av en beslektet Wall Street-taktikk som skapte subprime-krisen, skriver New York Times.

Dokumenter og intervjuer viser at Hellas, Italia og trolig flere europeiske land har fått god hjelp fra Wall Street til å skjule sin galopperende gjeld.

En avtale konstruert av Goldman Sachs hjalp ifølge avisen å holde milliardgjeld unna budsjettkontrollørene fra EU. Forsøk på å skjule sannheten skal ha pågått helt til november ifjor, få måneder før problemene i Hellas nådde førstesidene verden rundt.

Ved hjelp av finansielle instrumenter bidro avtalen konstruert av Goldman Sachs til å skyve gjeld fra helsevesenet i Hellas langt inn i fremtiden.

Slike avtaler hadde nemlig hjulpet tidligere.

Lånte milliarder i det stille

I 2001 for eksempel, rett etter at Hellas ble med i euro-samarbeidet, hjalp Goldman Sachs myndighetene til å låne milliarder helt i det stille, ifølge personer som kjenner til transaksjonene.

Goldman Sachs skal ha fått 300 millioner dollar (1,8 milliarder kroner) i honorar for avtalen.

Og denne handelen, som ble holdt skjult for offentligheten fordi den var konstruert som en valutahandel og ikke som et lån, hjalp Hellas til å innfri EUs gjeldskrav, samtidig som Hellas fortsatte å bruke penger over evne.

Flere av avtalene ble gitt navn fra den greske mytologien.

Disse avtalene og handlene gjennom hele det siste tiåret har reist spørsmålet om Wall Streets rolle i det ferskeste finansielle dramaet i verdensøkonomien, skriver New York Times

Totalt er Hellas nå skyldig omverdenen 300 milliarder dollar, (i underkant av 1.800 milliarder kroner), og store banker sitter på kroken med ansvar for mye av gjelden.

Mislighold av gjelden vi derfor få ringvirkninger verden rundt.

Les også: ECB vil ha større kutt i Hellas

Tyskere lut lei greske gjeldsproblemer

- Hvorfor berge Hellas i det hele tatt?

Hellas får ingen penger fra EU




Storbritannia kan bli "det neste Hellas"


Spania leter desperat etter penger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.