Ifølge Jatsenjuk benytter Russland soldater som har hoppet av fra den ukrainske hæren til å organisere grupper med væpnede separatister og okkupere offentlige bygninger i Øst-Ukraina.

– Russiske myndigheter må umiddelbart stanse disse gruppene, fordømme terroristene og kreve at de frigjør okkuperte bygninger, sa Jatsenjuk under et regjeringsmøte i Kiev onsdag.

Han la til at han imidlertid tviler på at Russland vil bidra til å stabilisere situasjonen, og han sa også at russerne er i ferd med å bygge en ny Berlinmur.

– Dagens hendelser er iferd med å sette Europa og EU i fare. Det er helt klart at våre russiske naboer har besluttet å bygge en ny Berlinmur og vende tilbake til den kalde krigen, fortsatte han.

- Har fått ordre om å drepe

Russiske kommandanter som befinner seg i Øst-Ukraina, har gitt prorussiske separatister i området ordre om å skyte for å drepe, hevder ukrainske sikkerhetsmyndigheter.

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU sier den har etterretningsinformasjon som viser at separatistene har fått ordre om å drepe etter at ukrainske myndigheter tirsdag innledet en militæroperasjon mot separatistene.

– Etterretningsopplysninger viser at sabotasjeoperasjoner i Øst-Ukraina åpenlyst ledes av russiske etterretningsoffiserer som har gitt ordre om å skyte for å drepe, sier SBU i en kunngjøring onsdag.

Ukrainske myndigheter hevder også at prorussiske styrker har tatt to ukrainske soldater som gisler.

LES OGSÅ:

Blar opp en milliard for Kjell & Co.

- Flere selskaper må gå konkurs

- Aldri en god dag å stenge markedet

Eboktrøbbel kan koste Apple en milliard dollar  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.