Republikanernes presidentkandidat, forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump, er i pengetrøbbel, og kampanjen hans gjennomgår nå en større omveltning for å vinne det republikanske partiets gunst.

Offentliggjorte kampanjeregnskap viste forrige uke at Trump-kampanjen kun sitter igjen med 1,3 millioner dollar i valgkampkassen. Det er langt mindre enn demokratenes kandidat, den tidligere førstedamen og utenriksministeren Hillary Clinton, hvis kampanje ifølge de samme regnskapene sitter igjen med 42,5 millioner dollar.

Tallene kommer på toppen av en rekke dårlige nyheter for Trump; han sparket sin kampanjesjef Corey Lewandowski etter interne uenigheter og en rekke kontroversielle uttalelser har påført han nederlag i meningsmålingene.

- Stor tabbe

Ledelsen i det republikanske partiet har lenge vært sterke kritikere av Trump, og den tidligere reality-stjernen har ennå ikke vunnet over de sterkeste kreftene i partiet.

Det gjør at investorer og velgjørere kvier seg for å gi penger til Trump-kampanjen.

- I USA blir det sett som en stor tabbe av Trump-kampanjen å ikke bruke hans tidlige seier og gode meningsmålingsresultater til å samle inn mye penger, sier USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Rokkansenteret til DN.

Flere innflytelsesrike økonomiske støttespillere til det republikanske partiet har uttrykt sterk skepsis og sinne over at Trump er deres kandidat. Den amerikanske nyhetskanalen USA Todays ferske analyser av valgkampregnskapene viser at kun 29 av de 1.400 velgjørerne som bidro til republikanernes forrige kandidat, Mitt Romney, har støttet Trumps kampanje. Den samme analysen viser at kun 23 av 3.400 velgjørere til Jeb Bush' feilede kampanje har støttet Trump.  Det utgjør henholdsvis to og 0,7 prosent.

I primærvalget dreide Trumps strategi seg om to ting: å kun bruke egne penger i valgkampen, for å ikke la seg påvirke av lobbygrupper, og å satse på at den kontinuerlige mediedekningen av han kompenserer for det manglende valgkampapparatet.

Nå står han overfor et presidentvalg der hans motstander planlegger å samle inn rekordhøye to milliarder dollar til kampanjen, og Trump har derfor gjort en helomvending og ønsker nå å skape det han selv omtaler som en «eksepsjonell» pengeinnsamlingsoperasjon med mål om å samle inntil en milliard dollar til presidentvalgkampen.

I dag har Trump omlag ti ganger færre ansatte enn Clintons 700, og Trump har ansatt en av USAs mest kjente lobbyister, Paul Mannafort, som valgkampleder.

«Ubegrenset» kontantbeholdning

Avisen New York Times' oversikt over kampanjefinansene til de ulike kandidatene viser blant annet at Ted Cruz og Ben Carson, som begge droppet ut for lang tid siden, har med penger igjen i valgkampkassen enn det Trump har.

I en skriftlig uttalelse fra Trump-kampanjen sier han følgende:

- Hvis det trengs kunne kontantbeholdningen til kampanjen vært ubegrenset. Vår kampanje er slankere og mer effektiv, som vår stat bør være.

Eksperter sår tvil om at den magre valgkampbeholdningen er en villet strategi. Trump lånte kampanjen sin 50 millioner dollar tidligere i år, som han har ettergitt.

Ifølge Trump-kampanjen har både kampanjen og det republikanske partiet fått en «overveldende» mengde økonomiske bidrag etter at regnskapene som nå er offentliggjort ble sendt inn.

- Det er mye spin i uttalelsene hans om kampanjefinansiering. Men ingen presidentkandidat vil noen gang komme med innrømmelser om at det står dårlig til under en valgkamp, sier Mjelde.

Tror på Trump

Mjelde har skrevet doktorgrad om valgkamporganisasjon i blant annet USA, og tror på Trump-seier i valget.

USA-forskeren viser til en tidligere modell han har utarbeidet som viser at to nokså like kandidater vil jevne hverandre ut i valgkampen, og at republikanerne dermed vil vinne valget i november på grunn av svak økonomisk vekst og åtte års demokratisk regjeringsslitasje.

- Trump bryter med premisset, og har drevet og driver en tofrontskrig med eget parti og Clinton. Men jeg tror han kommer til å bli en litt mer konvensjonell kandidat etter hvert som valget nærmer seg, sier Mjelde.

- Det har vært en tøff uke for Trump, men jeg gir ikke opp troen på Trump-seier ennå, sier Mjelde, og understreker at han som forsker ikke tar stilling til kandidatene i valget.

Les mer på DN.no:

Sammenligner brexit-forkjempere med Trump-velgerne  

Trump hyrer beryktet valgkampleder  

Splittelsen i eget parlament gjør at britene kan ende opp med en ny folkeavstemning om EU, ifølge eksperter. - Alt er mulig

Skal bli Volvos viktigste modell allerede i år

Ble størst i verden på to år: Runder milliarden på innleide piloter dnPlus  (DN+)

«Stavanger trenger en plan. Eller høyere oljepris»: Oljehovedstaden i trøbbel dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

- Anbefalt av DNtv:

Episode 2: Sunniva på vei mot Norseman
Her avslører Sunniva Dring (35) at målet har blitt enda høyere siden sist. Det er seks uker igjen til ett av verdens hardeste triatlon.
05:45
Publisert:

- Gikk du glipp av den første episoden?:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.