- De som selger i dag er litt nervøse med tanke på den negative nyhetsstrømmen, men budgiverne er åpenbart ikke preget av dette, sier megler Jan-Åge Meringdal i DNB Eiendom.

Onsdag solgte han et oppussingsobjekt på 44 kvadratmeter på Grünerløkka i Oslo til 2,5 millioner kroner – 710.000 kroner over takst.

Dette i en uke som har vært preget av avisskriverier om kraftig børsnedgang, oljeprisfall og advarsler om at kinesisk kollaps kan ramme norsk økonomi.

Rekordlavt rentenivå

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) bekreftet tirsdag at arbeidsledigheten er på vei oppover. 

De såkalte Aku-tallene var nok en skuffelse som indikerer at oljesmellen slår hardt inn i Norge, mener sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities. Han er blant flere som ikke ser bort fra at nullrente kan bli én av konsekvensene.

Lave renter og økt arbeidsledighet: Dette er to effekter som i boligmarkedet motvirker hverandre, påpeker sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Enn så lenge er det liten tvil om at renteeffekten betyr mest for norske boligkjøpere, mener han.

- Kjøperne er heller blitt sikrere i sin sak om at de har råd til å by, tror Bjørnstad.

Får flere spørsmål

Norske meglere får stadig flere spørsmål om norsk økonomi, forteller daglig leder Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

- Samtidig gjør rekordlave renter at veldig mange husholdninger opplever at de aldri har hatt så god økonomi, sier han til DN.

Det siste året har norske boligpriser steget med 6,8 prosent, viser juli-tatistikken fra Eiendom Norge. Dreyer understreker at de regionale forskjellene riktignok er store.

- Oslo skiller seg ut med fremdeles veldig lite for salg i forhold til etterspørselen, sier han.

Eiendom Norge legger frem august-statistikken torsdag 3. august. Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse forventer å se videre prisoppgang i august.

Dreyer viser til at en prisoppgang på rundt to prosent er vanlig etter en stille juli.

- Og nå har det vært bra med salg i de fleste store byene, med unntak av Stavanger, sier han.

Avviser «lokkepris».

Megler Meringdal i DNB Eiendom avviser at leiligheten på Grünerløkka var lagt ut på markedet med «lokkepris», hvor prisantydningen settes lavt for å øke interessen.

- Det er klart at prisen trigger mange. Samtidig vil det anslagsvis koste opptil 700.000 kroner å pusse opp dette objektet. Mange snur i døren når de ser omfanget mens andre ser mulighetene til å skape sin helt egen drømmebolig, sier han.

Ifølge forventningsbarometeret til TNS Gallup og Finans Norge faller nordmenns økonomiske forventninger sterkt.

Samtidig viser Norges Banks forventningsundersøkelsen tirsdag at 26 prosent av norske husholdninger venter rentenedgang de neste 12 månedene, mens omlag halvparten tror på uendrede renter.

Les også:

Advarer mot overoptimisme: - Kan være at smellen kommer nå  

Emilie Stordalen (23): – Ingenting slår tipsene fra pappa

Se DNtv: Kongekrabber på hotell

 

Landkrabber
I innlandet en halvtime fra Gardermoen flyplass skal Norway King Crab sende levende kongekrabber til hele verden.
01:52
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.