Tirsdag presenterte Eiendom Norge april-statistikken for solgte boliger i Norge. Tallene viser at boligprisene i dag er de høyeste i statistikkens historie. Boligprisene steg 1,3 prosent i april sammenliknet med mars, og 0,6 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

I fjor høst hadde pipen en annen lyd. Da slet flere med å få solgt boligen sin, og sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities fryktet at landet stod overfor en sprekk i boligboblen.

- Denne gangen er fallet over, men risikoen - en betydelig risiko er der fortsatt. Det betyr ikke at det komme en nedgang. Prisene ser ikke ut til å falle mer nå, sier Hermanrud.

Han frykter dermed ikke at landet står foran en boligboblesprekk nå, slik han gjorde sent i november i fjor.

Fra ille til verre

Det er likevel antydning til noen vesentlige risikofaktorer, ifølge Hermanrud.

Såkalte forkjølelser i verdensøkonomien inntrer omtrent hvert femte år, og slik sett er tiden inne for en innen et par - tre år, mener han.

- Det er dessuten uvanlig mange usolgte boliger på markedet. Neste gang vi ser forkjølelse i økonomien kan et fall i boligprisene bli selvforstekende fordi psykologien i befolkningen forandrer seg. Når prisene først begynner å falle på grunn av en svak økonomi, kan fallet bli stort. Situasjonen vil gå fra fra ille til verre, fordi folk tror markedet kommer til å falle mer, forklarer han.

Andre symptomer på et mulig boligprisfall er generelt svak økonomi med mye arbeidsledighet, ifølge sjeføkonomen.

Veksten utlignes

Den ferskeste rapporten fra OECD spår at en økonomisk vekst i Norge de neste årene vil bli utlignet av en vaklende petroleumsvirksomhet. Boligmarkedet utpekes også som en risikofaktor.

I tillegg har sysselsettingen i Norge hatt en nedgang, men denne er i ferd med å snu, meldte NAV tirsdag.  I april var det 500 færre arbeidsledige sammenlignet med måneden før, viser sesongjusterte tall.

Norges Bank venter en total arbeidsledighet på 3 prosent i 2014.

- Vær forsiktig

OECD antar at husholdningenes disponible inntekt vil øke fremover. Hermanrud fraråder nordmenn å gå til innkjøp av bolig for å investere pengene.

- Folk må være forsiktige med å kjøpe bolig fordi de tror at prisen skal stige enda mer. Det beste er å kjøpe en bolig som passer behovet dine behov og fordi du trenger et sted å bo. Men ikke kjøp fordi du tror at prisen skal stige, sier han og trekker frem et eksempel til skrekk og advarsel.

- Det har den siste tiden vært populært å kjøpe bolig til barna sine eller å garantere for barnas gjeld. Ikke gjør det nå. Du kan spørre mange i andre land som har gjort det samme, om de er glade for det i dag – når mange av barna ikke klarer å håndtere gjelden. Du må være klar over risikoen, minner Hermanrud.

 

LES OGSÅ:

Valutameglers Malmøya-villa tvangsselges

Kjøpte villa til 45 mill.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.