Boligprisene steg 3,1 prosent i januar sammenliknet med desember 2015, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,7 prosent: Solid boligprisoppgang i januar

- Nå er vi back on track. Hvis boligprisene holder seg normalt resten av året, er vi i rute til en prisvekst på fem prosent, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til DN.

Men selv om Norge under ett viser en sunn utvikling, er det «Game of Shadows» i to regioner, peker han på.

- Vi ser av tallene at det er usedvanlig få boliger som omsettes i Oslo-området og i Rogaland. Jeg gjetter dermed på at det er et stort lager av usolgte boliger «bak gardinene» i Stavanger-området. Og at det rett og slett ikke er nok boliger til salgs i Oslo i forhold til etterspørselen. Vi har sannsynligvis en kø av frustrerte boligkjøpere i Oslo - folk som ikke finner den boligen de vil ha, sier sjeføkonomen.

Men det går en klokke, understreker han.

Jan Ludvig Andreassen, Eika Gruppen.
Jan Ludvig Andreassen, Eika Gruppen. (Foto: Dagens Næringsliv)
 

- Familier i Oslo har barn i skolealder og trenger snart en større bolig, eller kona i familien er gravid og ønsker seg rekkehus. Før eller siden disse familiene kjøpe noe. Denne utviklingen borger for et fortsatt sterkt boligmarked i Oslo og Bærum - og fortsatt prisfall i Rogaland, sier Jan Ludvig Andreassen.

- Har aldri vært lavere

- Det har vært en enorm nedgang i tilbudssiden i Oslo. Det har aldri vært lavere, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Han oppfordrer politikere til å få fart i boligbygging i Oslo/Akershus-regionen. Det lave tilbudet kommer som følge av lav boligbygging over mange år.

- I Stavanger har markedet nærmest stoppet opp. Stavanger er ikke friskmeldt. Vi ser en voldsom nedgang i antall salg, og Stavanger kommer til å ha en negativ prisutvikling i årene som kommer, sier Dreyer.

Tror ikke på boligboble

Boligprisoppgangen i januar var høyere enn hva seniorøkonom Kjetil Senneset i Prognosesenteret hadde sett for seg.

Størst var veksten i Oslo de siste 12 månedene, hvor prisene har økt ni prosent. Også i Bergen og Tromsø har prisene steget nær fem prosent gjennom året.

- Det bygges for få nye boliger i de største byene. Slik har det vært i 25 år, sier Senneset til DN.

Kjell Senneset, Prognosesenteret.
Kjell Senneset, Prognosesenteret. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
 

Prisoppgangen kommer i en tid hvor flere har blitt arbeidsledige som følge av at veksten ellers i økonomien har kjølnet.

- Risikerer vi å få en boligboble med denne prisutviklingen?

- Jeg tror ikke det er en boble. Da må investorene, altså  dem som kjøper boliger for å plassere penger, sterkere på banen. Såvidt jeg vet er det bare 10-15 prosent av boligkjøperne som gjør dette, forklarer seniorøkonomen.

Kraftig prisfall

Skulle derimot investorene komme raskt på banen, kan det bli skummelt, mener Senneset.

- I hvert fall hvis alle skulle bestemme seg for å forlate boligmarkedet. Da kan det bli trangt i døren. Da kan vi få et kraftig prisfall. Men det er ikke det mest sannsynlige scenariet.

Følg utviklingen i markedene i DN Investor

 

Les også:

Gulfstatene vil ikke avholde krisemøte i Opec

- Oljeland i trøbbel holder meg våken om natten

Asia i dag: Emisjon overtegnet 4335 ganger

 

Se DNtv: Uteligger for en flaske vin

Uteligger for en flaske vin
Men ikke hvilken som helst vin. Bjørn Håvard Larsen sover utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge i fem netter for å sikre seg eksklusive flasker Burgund-vin fra 2013.
01:56
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.