Torsdag ble det kjent at Finanstilsynet har foreslått overfor Finansdepartementet betydelige innstramminger i boliglånsforskriften. Blant annet vil de fjerne bankenes mulighet til å gjøre individuelle vurderinger for ti prosent av lånetagerne.

Les også: Siv Jensen: Økt risiko for tilbakeslag for norsk økonomi og - Går utover syke, skilte og arbeidsledige

- Vi er overrasket over at Finanstilsynet foreslår å oppheve fleksibiliteten i dagens utlånsregler, og hadde kanskje forventet at de ville foreslå regionale tiltak. Dersom et slikt forslag skulle gå gjennom vil det kunne få dramatiske konsekvenser i spesielt utsatte regioner, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Favoriserer

Norges Eiendomsmeglerforbund mener tilsynet bommer når det skriver ut samme medisin for hele markedet.

- De ekstreme forskjellene i boligmarkedet krever ulike impulser. Finanstilsynets forslag om å bruke samme medisin på vidt forskjellige markeder, vil ramme svake boligmarkeder hardt, sier Geving i en pressemelding.

Eiendomsmeglerne mener de foreslåtte tiltakene vil gå særlig ut over unge med høy betjeningsevne, men lav egenkapital.

- Tiltakene vil favorisere unge som får økonomisk støtte fra foreldre, skriver de videre.

Den siste tiden er det spesielt i Oslo prisene har skutt i været og de siste 12 månedene har prisene i hovedstaden steget 16,3 prosent.

Norges Eiendomsmeglerforbund mener Oslo-problemet kan bare løses med mer og langsiktig boligbygging.

- Kortsiktige tiltak vil ikke løse de langsiktige utfordringene, og kan snarere skape nye ubalanser dersom man bruke samme medisin på veldig ulike markeder, hevder de.

Geving presiserer at selv om boligprisene i Oslo har steget 50,1 prosent de siste fem årene, har de på samme tid steget 7,1 prosent i Kristiansand og 1,9 prosent i Stavanger.

- I store deler av landet er boligmarkedet preget av god balanse mellom tilbud og etterspørsel. Ytterpunktene er Rogaland og andre oljeeksponerte områder hvor markedene er svake, men i ferd med å stabilisere seg på lavere prisnivåer.

Han presiserer at deler av Østlandet har et svært presset marked med Oslo i front med en direkte usunn prisvekst.

- Oslo trekker også opp landsgjennomsnittet.

Applauderer tilsynet

Gunnar Hovland, sjef i BN Bank har motsatt oppfatning som eiendomsmeglerne, og mener derimot forslagene fra Finanstilsynet er helt rett medisin.

- I BN Bank har vi alltid, lenge før Finanstilsynet i fjor kom med 15-prosentsgrensen, praktisert at kunden må ha minst 15 prosents egenkapital for å få boliglån, sier banksjef Gunnar Hovland.

Administrerende direktør i BN Bank, Gunnar Hovland.
Administrerende direktør i BN Bank, Gunnar Hovland. (Foto: Adrian Nielsen)
 

Han mener det også er sunt at Finanstilsynet foreslår å senke maksimalgrensen for såkalte rammelån til 60 prosent fra dagens 70 prosent av verdien. BN Bank har allerede en 60 prosents grensen, slik Finanstilsynet foreslår.

- Det har bidratt til at våre kunder betjener lånene sine. Både i fjor, og hittil i år hvor vi har en boliglånsvekst på opp mot 15 prosent, har vi nesten ikke tap på utlån. Hittil i år er tapsprosenten under 0,01 prosent! opplyser Hovland.

Enkelte banktopper har tatt til orde for en egenkapitalgrense på 25 prosent. I dagens avis tok blant annet Danske Banks norgessjef Trond Mellingsæter til orde for det for boligkjøp i Oslo.

Les også: Vil ha strengere lånekrav i Oslo dnPlus

BN Bank vil ikke gå så langt, til tross for at Hovland ser at en strengere grense kan bidra til at folk sparer mer frem til de har tilstrekkelig egenkapital.

- Samtidig ser vi at et enda sterkere krav enn 15 prosents egenkapital kan slå uheldig ut sosialt, og skape et klasseskille mellom dem som har velstående foreldre, og dem som ikke har det. En grense på minimum 15 prosents egenkapital er derfor trolig det mest fornuftige kombinert med de nye forslagene til Finanstilsynet.

Han mener bankene får drive godt bankhåndverk, og være realistiske i forhold til betjeningsevnen og ikke minst i forhold til boligenes reelle verdi.

-  I BN Bank er vi veldig nøye på at verdivurderinger må være ferske, og realistiske. Vi kommer fra tid til annen over verdivurderinger der vi opplever at prisantydningen er kunstig høy, da blir vi skeptiske, opplyser Hovland.

Les også: Dom sår tvil om meglervurderinger dnPlus og Advarer mot meglervurderinger dnPlus

 

Derfor stiger boligprisene. Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» gå i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert: