- Et visst egenkapitalkrav er fornuftig, men nå er risikoen stor for å skape nye sosiale skiller i Norge fordi bolig er nordmenns spareobjekt og formuesobjekt nummer én, sier stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen (H), som sitter i Finanskomiteen.

Igår sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening at 15-prosentregelen er så streng at den vil lukke ute hele årskull av ungdommer fra boligmarkedet og tvinge dem ut i et allerede svinedyrt leiemarked.

Men politikerne vil innse at de har gjort en feil. Regelen vil bli fjernet, sa han.

Les mer: - Sikker på at 15-prosentregelen blir fjernet

Gunnar A. Gundersen er enig i at 15-prosentregelen bør bort, men han tviler på at dette vil skje.

- Må heller fokusere på å stimulere til mer sp#229
- Det er Finanstilsynet som har satt disse reglene, og det skal mye til før politikere går inn og overstyrer tilsynet. Derfor mener jeg at vi politikere heller bør ha sterkere fokus på å opprette ordninger som kan stimulere unge til å spare mer penger, slik at de kan oppfylle egenkapitalkravet til å kjøpe bolig, sier Høyre-politikeren.

Han sier det vil være et paradoks om tiltak som er rettet mot å redusere boligprisveksten vil gi seg utslag i økt spekulasjon, økte priser og en langt mer usosial politikk enn tidligere.

- 15-prosentregelen er et stort hinder for unge som skal ut i boligmarkedet og folks kreativitet er stor. Kreativiteten kan i noen tilfeller bunne i at unge uten egenkapital tar opp kredittkortgjeld og dyre forbrukslån for å nå egenkapitalmålet, og dette vil skape andre typer problemer, sier Gundersen.

Manglende vilje til å forbedre BSU-ordningen vil slå hardt ut overfor unge som ikke får hjelp av foreldrene eller andre til å kjøpe bolig, bemerker han.

Danner grunnlag for spekulasjon
- En stor andel av denne gruppen vil bli presset ut i leiemarkedet i stedet. Regjeringen kan risikere at de dermed danner grunnlag for langt større og mer utbredt spekulasjon i boligmarkedet i form av utleieboliger enn det man hittil har sett i det norske boligmarkedet. Denne utviklingen er allerede i gang, sier Høyre-politikeren.

Disse uttalelsene kommer også frem i en merknad som Høyre og en samlet opposisjon skrev under behandlingen av forslag om å bedre boligsp#229en for ungdom.

Les også: - Ikke rart at boligprisene stiger så mye som de gjør

Gir ikke boliglån med startlån som egenkapital

Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.