I dag presenterte Boligprodusentenes forening tall som viste at boligsalget i årets tre første måneder var 5,1 prosent høyere enn i samme kvartal ifjor. Igangsettingen av nye boliger var 3,2 prosent lavere i første kvartal i år enn i samme kvartal ifjor, og var 21,2 prosent lavere enn kvartalet før.

Les hele saken: - Ikke rart at boligprisene stiger så mye som de gjør

Den såkalte 15-prosentregelen, som innebærer at boligkjøpere som hovedregel må spare opp 15 prosent egenkapital for å få boliglån, slår ikke inn på tallene. Men administrerende direktør Per Jæger legger ikke skjul på at han misliker ordningen sterkt.

- Dette er en regel vi liker svært dårlig, og som vi frykter blir skadelig på lang sikt. Svært mange ungdommer blir stengt ute fra boligmarkedet og tvinges ut i leiemarkedet hvis de ikke har foreldre som kan hjelpe. For det er stor forskjell på å måtte spare seg opp 10 prosent og 15 prosent egenkapital. Vi var ikke negative til 10-prosentregelen, sier Jæger til DN.no.


Bruktboligprisene i Norge har steget hele 40 prosent siden bunnen i desember 2008. Og siste boligprisstatistikk fra meglerbransjen viste at prisene nå er 6,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Anbefaler startlån
Jæger er imidlertid sikker på at politikerne etterhvert vil forstå alvoret i situasjonen.

- Jeg er sikker på at 15-prosentregelen blir fjernet. Det tar jeg for gitt. Men mange unge kan bli rammet før dét skjer, er jeg redd, sier han.

Bankene er rykende uenige i om det er akseptabelt at startlån brukes som erstatning for god gammeldags egenkapital. Per Jæger oppfordrer likevel alle unge til å ta opp startlån, hvis de har mulighet til dette.

Les mer: Gir ikke boliglån med startlån som egenkapital

- Alternativet er å gå ut i et annet lånemarked for å finne penger. Hvis man "sparer opp" egenkapital ved hjelp av å ta opp kredittkortgjeld eller benytter seg av forbrukslån med skyhøy rente, skaper dette andre problemer. Dette tror jeg politikerne vil innse. 15-prosentregelen er feil vei å gå, sier Jæger.

- Sats mer på studentboliger
Han mener andre virkemidler må tas i bruk. Ett av dem er å bygge flere studentboliger.

- I dag bygges det altfor få studentboliger. Når man ikke klarer å spare opp nok egenkapital, kunne man ha søkt om studentbolig i en periode. Men når det er så få studentboliger som det er i dag, må man ut på det private leiemarkedet. Og prisene her er allerede presset høyt opp. Jeg frykter at leieprisene vil fortsette oppover slik situasjonen er nå. Ungdommer uten egenkapital til å få kjøpt bolig må med andre ord betale en høy pris for ikke å ha råd til bolig, sier han.

Les også:
Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet

- Ikke vent med boligkjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.