BERLIN (DN): Angela Merkel er valgets soleklare vinner. De neste timene avgjøres det om hun sikrer seg rent flertall. Mens Merkels delegater feirer frisk ved CDU-hovedkvarteret, er stemningen intens og avventene på valgvaken til det syv månedere gamle partiet ”Alternative für Deutschland”.

- Akkurat nå er vi 50.000 stemmer unna å bryte sperregrensen. 50.000 stemmer kan avgjøre valget for oss. Dette kommer ikke til å bli avgjort før sent i natt, sier talsmann for AfD, Fabian Grummes til DN, ved 21-tiden.

Vil ikke redde mer
AfD har et vanlig partiprogram, men har kjørt valgkampen på en eneste sak: Å stanse Tysklands deltagelse i redningen av skakkjørte euro-økonomier. Hovedbudskapet er at europrosjektet er galskap, og at Tyskland allerede har betalt latterlig mye for hjelpe svake euroland ut av krisen. Og det budskapet har slått godt an.

Flere hundre personer har møtt frem til partiets valgvake på Hotel Maritim i Berlin mitte.

- Vi føler oss uansett som vinnere. Vi er et 13 måneder gammelt parti. Uansett kan dette feires, sier Grummes.

Stjeler stemmer fra regjeringsparti
Mange av velgerne har AdF stjålet fra regjeringspartiet FdP. Fridemokratene fikk 14 porsents oppslutning ved forrige valg, men ligger nå an til å få 4,5 prosent av stemmene, og dermed ryke helt ut av parlamentet.

Dersom både FdP og AfD ramler under sperregrensen, betyr det flere mandater til fordeling på de øvrige partiene. Det kan gi Angela Merkel rent flertall.

Ifølge tv-kanalen ARD har Merkels kristenkonservative koalisjon 297 mandater klokka 21.00. Partiet må passere 300 mandater for å sikre seg rent flertall.

Les mer om Alternative für Deutschland: Vil gi Merkel eurosjokk

Alt om valget i Tyskland:
Prognoser: Merkel kan få flertall alene Prognoser: Merkel kan få flertall alene

- Storkoalisjon mest sannsynlig

Klar seier til Merkel

Ingen vil samarbeide med venstrevridde Gregor Gysi

Slik avgjøres det tyske valget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.