Verdens øyne er rettet mot den amerikanske sentralbanksjefen i kveld. Markedet forventer at Ben Bernanke vil lanser nok en runde med tiltak som skal senke den høye arbeidsledigheten og hjelpe amerikansk økonomi opp i normal fart.

- Alt annet enn gigantiske krisetiltak (QE3) vil være en skuffelse, sier Lance Roberts, sjefstrateg i StreetTalk Advisors til USA Today.

Ifølge Bloomberg venter 47 av 73 spurte at QE3 annonseres i dag.

Har skapt forventninger
Sentralbanken har selv sendt ut en rekke signaler de siste måneder om at banken er klar for å lansere et nytt program.

Ben Bernanke sa blant annet i sin tale under Jackson Hole-symposiet for to uker siden at han mener stagneringen i sysselsettingen er til "dyp bekymring", og en tragedie.

De siste arbeidsmarkedstallene viser at 8,1 prosent av arbeidsstyrken er uten jobb, og at det kun ble skapt 96.000 nye arbeidsplasser i august.

Les: Bernanke: - QE3 er nødvendig og Kalddusj for Obama

- Behovet for ytterligere stimulanser fra Fed synes åpenbare, skriver makroøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets, i sin morgenrapport.

- Med en svak ISM-indeks sist kombinert med en mye svakere utvikling i arbeidsmarkedet enn ønsket virker det som nye pengepolitiske lettelser nå er uunngåelig. Forventningene er høye, og markedsreaksjonene vil bli svært negative dersom Fed ikke leverer, skriver Nordeas analytikere i morgenrapporten.

Venter nye støttekjøp
Det ventes at sentralbanken vil holde renten på dagens lave nivå, mellom 0 og 0,25 prosent.

Selv om de fleste analytikerne også venter at det vil komme nyte kvantitative lettelser, er det usikkert hvilken strategi sentralbanken vil følge denne gangen.

- Flertallet tror det vil bli annonsert et beløp per måned på 25-50 mrd. dollar, som skal investeres i statsobligasjoner og/eller boligobligasjoner (MBS), men uten at det settes noe tak på kjøpene (”open ended”). Et stort mindretall venter at Fed vil benytte samme strategi som tidligere, dvs. å annonsere et større beløp (for eksempel 500 mrd. dollar), skriver Magnussen i sin morgenrapport

Både Bache i Handelsbanken og Nordeas analytikere peker på en strategi der støttekjøpene knyttes tettere til den økonomiske utviklingen.

- FOMC (den amerikanske sentralbankens rentekomité) kan også annonsere en ny runde med kjøp av verdipapirer (QE3), enten statspapirer eller boliglånsobligasjoner, uten nødvendigvis å fastsette et bestemt beløp eller tidshorisont, men i stedet knytte kjøpene til den økonomiske utviklingen, skriver makroøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken i sin morgenrapport.

- Et alternativ vil være at Fed istedenfor sier de inntil videre vil kjøpe obligasjoner for 50-75 milliarder dollar hver måned. Kjøpene vil da først vedtas avviklet når sentralbanken mener situasjonen i arbeidsmarkedet er i klar bedring, skriver Nordea.

Effekten av avtatt
Fed har ennå ikke avsluttet sitt forrige program (Maturity Extension Programme). Dette programmet innebærer at Fed kjøper lange papirer og selger korte for like store beløp. Effekten av sentralbankens krisetiltak har imidlertid ikke vært så stor som man kunne ønske.

- Mange har forsøkt å beregne effektene av de kvantitative lettelsene som er gjennomført så langt. Konklusjonen er stort sett at Fed har greid å redusere de lange rentene, men effektene på økonomien har likevel vært små, skriver DNB Markets Magnussen.

Han peker på at det ser ut til at virkningene var størst ved den første runden, som ble annonsert i november 2008. Den gang reagerte aksjemarkedene positivt, mens dollaren svekket seg.

- Både beløpene og effektene har vært mindre i operasjonene som Fed har foretatt i 2010 og 2011, skriver Magnussen.

Dollaren har svekket seg mot euroen de siste dagene. Det knyttes blant annet til forventningene før det amerikanske rentemøtet i kveld.

<b>Dollaren svekkes før kveldens ventede redningspakke</b>

Les også hva som skjedde ved forrige rentemøte, i begynnelsen av august: Den amerikanske sentralbanken holder renten uendret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.