I august tok gjennomsnittlig kvadratmeterpris for bruktboliger igjen toppnivået fra august 2007, viser bruktboligstatistikken som ble lagt frem i dag.

Les: Tidenes høyeste boligpriser

Det gjelder altså den faktiske, nominelle prisen.

Men realprisen, det vil si den nominelle prisen justert for inflasjon – generell prisstigning, ligger fortsatt seks prosent under toppen fra august 2007.

Slik blir det ikke lenge, mener leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Altfor lite nye boliger
Mange venter at boligprisene i beste fall skal følge vanlig prisstigning fremover, men Dreyer forventer at boligprisene skal stige langt raskere.

- Realprisene kommer til å nå all time high om ikke så lenge. Om det skjer i år eller neste år, vil tiden vise, men det vil overraske meg om vi ikke neste år har tatt igjen realprisene, sier Dreyer.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Meglersjefen peker på at mange tunge økonomiske indikatorer taler for at prisene skal videre oppover.

- Det viktigste er at det nå produseres altfor lite nye boliger. Det skaper på sikt ubalanse og for liten tilbudsside i boligmarkedet. Noe som igjen vil presse bruktboligprisene oppover, sier Dreyer.

Dette synet deles blant annet av sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Les mer om det her: - En ganske heftig prishøst

Dreyer peker også på at ledigheten trolig ikke kommer til å bli så høy som tidligere fryktet, og at rentene kommer til å forbli lave en god stund til, selv om høyere renter etter hvert kommer til å ha en psykologisk effekt og virke dempende på kjøpelysten.

- Men i overskuelig fremtid vil kjøpekraften være veldig sterk i Norge, sier Dreyer.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities har tidligere uttalt at han tror det blir svært lenge til vi får se noen ny all time high for bruktboligenes realpriser.

Les: - Boligen blir kanskje aldri like mye verdt

- Da tar han i så fall skammelig feil, sier Dreyer.

- Toppen snart nådd
Selv om Andreassen er sikker på at boligprisene skal stige mer, tror han stigningen snart er unnagjort.

- Prisene skal stige mer, men ikke mye. Pristoppen kan være nådd i løpet av høsten 2009 eller tidlig i 2010, og utsiktene fremover er ikke så positive. Det kan godt hende at boligprisene skal noe ned, for prisnivået nå er veldig høyt. Andre priser vil stige mer enn boligprisene, sier Andreassen.

- Hvordan vil rentenivået fremover påvirke boligprisene?

- Renteeffekten er snart tatt ut - og det kan fort snu. Høyere renter vil bidra til å dempe prisutviklingen, sier han til DN.no.

- Angsten slipper taket
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen sier prishoppet i august var som ventet.

- Angsten har sluppet taket. Renten er lav og de fleste beholder jobben. Dette er en miks som får boligprisene til å stige. I tillegg ser vi en sterk befolkningsvekst i Norge, sier Holvik til DN.no.

Hun tror boligprisene skal fortsette opp.

- Vi tror på en positiv, men litt flatere utvikling i boligprisene fremover. Det er såpass mange underliggende faktorer som støtter dette: Lav og dyr nybygging, fortsatt lav rente og forventninger om lønnsvekst. Dessuten har arbeidsledigheten vært en stor usikkerhetsfaktor de siste månedene, men nå ser man at ledigheten utvikler seg mer positivt enn ventet. Dette skaper større trygghet, sier Holvik.

Norges Bank signaliserte på forrige rentemøte at renten snart kan bli satt opp.

- Det er et dilemma for Norges Bank at så mange nordmenn har flytende rente. Dermed blir renten et veldig potent virkemiddel i Norge - mer potent enn i andre land. Pessimismen i vinter ga bråstopp, da protesterte folk med lommeboken. Nå ser det veldig positivt ut, men situasjonen kan fort endre seg. Og det er ingen tvil om at renten skal opp, det må folk ta høyde for, sier Elisabeth Holvik.

I dag la Nordea Markets frem prognoserapporten «Økonomisk oversikt». Analytikerene der i gården har ikke tro på at boligmarkedet komemr til å holde koken.

Les mer om det her: - Boligboomen blir kortvarig

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.