De fleste økonomer og analytikere tror den negative prisutviklingen i boligmarkedet, vil snu enten mot slutten av året eller en gang neste år.

Men flere tror det kan drøye en god stund før boliger oppnår samme kvadratmeterpriser som i toppmåneden august 2007.

Enda verre er det med realverdien, det vil si boligprisen justert for inflasjon.

- Selv etter en lang periode med fall, er realprisen på boliger fortsatt langt høyere enn normalt, og for høy mot andre forhold i økonomien. De kommer kanskje ikke tilbake på det nivået de var. Det vil i så fall ta mange, mange år, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Les også: Eiendomsbransjen refser strenge banker

- Fem år til
Fallende byggekostnader vil bidra til å holde prisstigningen nede, i tillegg er tomtemangelen i ferd med å gi seg, påpeker han.

- Store arealer er tilgjengelig i Norge, og da blir tomteverdien deretter, men her er det selvsagt store regionale forskjeller, sier Andreassen.

Men de nominelle prisene faller ikke til evig tid, påpeker Andreassen.

- Såfremt vi ikke får deflasjon, vil sprisene på boliger stige med lønnsøkningen. Trolig trenger vi hvert fall fem år til for å få normal balanse mellom inntekter og boligpriser, og før kvadratmeter prisen er den samme som den var på topp i 2007, sier Andreassen.

Siste eiendomssaker:
- Ledigheten presser ned boligprisene
Større prisfall på hytter
Boligbyggingen stuper

- Mange år
Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole tror heller ikke heller ikke boligverdiene kommer seg igjen på lenge.

- Om vi snakker om realboligpriser tror jeg det kan ta mange år, kanskje ved neste boligprisboble, sier Grytten, som ikke har noen formening om når den boblen eventuelt kommer.

Når det gjelder nominelle priser, tror Grytten det også vil ta sin tid.

I årets første utgave av ”Økonomiske analyser” anslår Statistisk sentral byrå at prisene skal ned i år og neste år, og deretter stige.

Les saken: - Boligmarkedet snur først neste år

- Det er umulig å vite, men om en ser på tallene til SSB, vil prisene være på samme nivå som august 2007 rundt 2014-2015. Det vil ikke forbause meg om det tar lenger tid, men utelukker heller ikke at det kan skje da, sier Grytten.

- Mye sterkere utvikling
Direktør Lisa Reiakvam i Econ Pöyry utarbeider den månedlige boligprisstatistikken for eiendomsmeglerbransjen, synes det er vanskelig å si noe om prisutviklingen fra og med 2010.

- Det er egentlig et spørsmål om konjungturutviklingen, og jeg vet ikke hvor lenge nedgangen vil vare eller hvor dyp den blir, sier Reiakvam.

Ut fra SSB-prognosene, som legger til grunn at vendepunktet kommer i 2010, mener hun det ser ut til at kvadratmeterprisene ikke matcher august 2007 før etter 2012.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror omslaget kommer raskere.

- Jeg tror at faktisk kvadratmeterprisene kan komme opp i august-07 nivå i andre halvår 2011, og realverdien i første halvår 2012. Men forutsetningen er at finanskrisen ebber ut i andre halvår 2009. Det er vel også omtrent det som SSB forutsetter i sin siste prognose. Men jeg har altså en nokså mye sterkere utvikling i boligprisene likevel, sier Senneset.

Når snur boligmarkedet? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.