- Prisnivået på små leiligheter er i ferd med å gå i taket. Det er det ingen tvil om, sier informasjonssjef Åge Pettersen i Obos.

Han peker på at andelen småleiligheter i Oslo sentrum bare vil bli mindre som følge av 80 kvadratmetersregelen som bystyret i Oslo vedtok i 2007.

Ifølge vedtaket skal halvparten av alle nye boliger sentralt være over 80 kvadratmeter.

- Det vil føre til økt prispress. Ikke bare på de små leilighetene, men over hele fjæla, sier Pettersen.

- Vil komme på toppen
Dette advarte Obos kraftig mot på forhånd, og pekte på de prisdrivende effektene vedtaket ville få for små, brukte boliger.

Sist uke ropte også leder Christian V. Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund varsku om prisutviklingen på små leiligheter.

  - Med det nivået som vi ser nå, og som kommer, vil det bli umulig å etablere seg i en liten leilighet i Oslo sentrum/vest. Det vil si at førstegangskjøperne rett og slett ikke råd til å bo i Oslo sentrum hvis denne utviklingen fortsetter, sa Dreyer.

Les saken:
Snart 60.000 kr kvadraten

Det tar tid å få en prosjektert ny bolig ut på markedet, og etter at vedtaket ble fattet har det vært finanskrise med et råttent nyboligmarked.

- Derfor er det for tidlig å peke på at dette er årsaken til prispresset vi ser nå. Men det vil komme på toppen av presset vi allerede har, sier Pettersen.

- Går særlig utover de minste boligene
- 80 kvadratmetersvedtaket er en ting, i tillegg er det andre nye krav som også vil bidra til prisstigningen, mener Pettersen.

Alle nye boliger i hele landet, av den typen som Obos bygger, skal ha 100 prosent tilgjengelighet slik det er formulert i ny teknisk forskrift.

- Og det får særlig konsekvenser for leiligheter under 40 kvadratmeter. En leilighet på 35 kvadratmeter på Ensjø, av en type vi har solgt, ville blitt minst 41 kvadratmeter stor, hvis den skulle vært bygget etter nye tilgjengelighetskrav.

Med en kvadratmeter pris på 42.000 kroner vil leiligheten dermed bli 252.000 kroner dyrere, ifølge Pettersen.

- Folk som har råd til en leilighet til 1,5 millioner kroner har ofte ikke råd til en på 1,75 millioner kroner, sier Pettersen.

Han mener også at nye elforskrifter vil fordyre leiligheter med opptil 50.000 kroner.

- I tillegg kommer nye miljøkrav. Totalen gir dyrere boliger. Og en del av kravene går særlig utover de minste boligene. Som skal være inngangsbilletten i sentrum for de med litt dårlig råd. Når de blir dyrere og det blir færre av dem, vil det gjøre noe med prisen på alle nye boliger, sier Pettersen.

Bygges færre små leiligheter
Pettersen mener det er en risiko for at det bygges færre små boliger fremover.

- For vi bygger bare boliger som vi tror noen vil kjøpe. Hvis vi ikke tror det, bygger vi ikke, sier Pettersen.

Pettersen mener folk med jobb fortsatt har råd til å kjøpe seg en bolig utenfor det heteste sentrumsmarkedet, men at de vil få det verre med prisøkningene på små leiligheter.

- Men vi synes ikke det er et samfunnsproblem om førstegangskjøpere ikke har råd til å kjøpe seg bolig på Frogner.

Pettersen ser at mange av de nye kravene har gode hensikter.

- Men problemet med boligpolitikken er at det ikke er noen boligpolitikk. Ingen politiske myndigheter tar på seg ansvaret for at det skal faktisk skal bygges boliger, sier han.

Han mener offentlige myndigheter stort sett har som ansvar i dag å påse at alle regler og forskrifter blir fulgt til punkt og prikke.

- Det blir i praksis ofte å stoppe boligprosjekter og hindre boligbygging, sier Pettersen.

Hvis myndighetene har som mål å bygge et visst antall boliger en periode, mener han at det er en del ideelle krav som må vike.

- De må vurdere om det ikke er altfor mange nye forskrifter og regler som legges på boligbyggerne. Den prisdempende mekanismen myndighetene har er å sørge for at det er ferdigregulert og tilrettelagt for boligbygging. Og der gjøres det noe, i enkeltområder, men det blir ikke i det hele tatt nok. De tenker vel at dette må markedet ordne opp i. Men det gjør det ikke, sier Pettersen.

- Frykter kraftig økning i bruktmarkedet
Byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen (h) er også bekymret for effekten av 80 kvadratmetersvedtaken.

- Jeg er bekymret for det samme. Fra byrådets side ønsket vi ikke en slik begrensning, men et flertall i bystyret ønsket det. Da må vi praktisere det på best mulig måte, sier han.

Han mener det viktigste for boligprisene er at det til enhver tid er nok byggeklare eiendommer, og at det er regulert attraktive boligtomter, som kan bygges ut, når utbyggere har etterspørsel.

- Er det nok ferdigregulerte tomter i Oslo i øyeblikket?

- Ja, vi har en god buffer med eiendommer som kan igangsettes og som er regulert.

- Klarer dere å tøyle prispresset sentralt i Oslo med nok tomter?

- Jeg har vært bekymret for at prisene på bruktboliger skulle stige mye fordi man hadde en stopp i markedet i forbindelse med finanskrisen, og at utbyggerne stoppet å bygge ut. Hvis ikke mange av prosjektene som ble lagt i skuffen blir realisert, frykter jeg også at man får en kraftig økning i bruktboligmarkedet. Men da ser jeg det som en mulighet for at byggingen kommer opp i et høyt tempo fordi utbyggerne ser at de kan tjene penger, sier Bård Folke Fredriksen.

Les også: - Vi må følge veldig nøye med utover våren

Snart 60.000 kr kvadraten

<b>Hagen ga 34,5 mill. for nabotomten</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.