Norges Banks vaktbikkje, den uavhengige panelet i Norges Bank Watch, ga i dag sentralbanken kritikk for å uttalt seg uklart i forbindelse med rentemøtet i desember. 14 dager før rentemøtet skrev sentralbanken at boligprisene hadde steget mer enn ventet i rapporten om finansiell stabilitet i Norge.

På pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet hadde sentralbanken tilsynelatende skiftet mening. Da sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad at boligprisveksten var i tråd med forventningene.

Gjeld og boligpriser øker
Qvigstad vil ikke kommentere den spesifikke hendelsen, men understreker at sentralbanken følger boligprisutviklingen nøye.

 

- Vi har registrert at vekstratene i boligprisene og i kreditt har økt. Men fortsatt er vekstratene på rundt fem til syv prosent. Og det er ikke veldig forskjellig fra den nominelle veksten i bnp, som er på rundt fem prosent, sier Qvigstad til DN.no.

- Men de har økt og vi må følge veldig nøye med utover våren, legger han til.

Eventuelt nye vurderinger av boligprisutviklingen vil ifølge Qvigstad komme i årets første utgave av Pengepolitisk rapport i mars og rapporten om finansiell stabilitet i mai.

Tirsdag skrev DN.no om at prisene på små sentrumsleiligheter i Oslo skyter i været.

Les mer: - Boligprisene presses opp av regler

Vanskelig å være presis
Sentralbanken har ved gjentatte anledninger understreket at hensynet til potensielle finansielle ubalanser i økonomien, som for eksempel høy vekst i boligprisene, tilsier at "renten ikke må holdes for lav for lenge".

- Hvorfor blir formuleringen slik?

- Det er rett og slett fordi det er vanskelig å være mer presis. Vi ser at ubalanser bygger seg opp, men det er veldig vanskelig å si når de inntreffer. Der må vi bli flinkere med analysene, sier Qvigstad.

Vil ha bedre karakter
Norges Bank har startet et internt prosjekt som har som mål å gi sentralbanken et bedre grunnlag for å bli mer presis i analysene av ubalansene. Rapporten blir lagt frem på en konferanse i juni i år. Sentralbanker og andre som arbeider med tilsvarende problemstillinger er invitert til konferansen.

- Vi skal diskutere og se om vi klarer å bli mer presise, slik at Norges Bank Watch kan gi oss bedre karakter om et år, sier Qvigstad.

- Skulle du ønske at dere kunne si mer presist hvor lenge egentlig "for lenge" er?

- Ja, det skulle jeg ønske.

Les også: - Uklar kommunikasjon

<b>Forbereder seg på nye sjokk</b>

<b>Norges bank oppga feil boligpriser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.