I dag la eiendomsmeglerbransjen frem tall som viser at boligprisene falt 0,5 prosent i juni sammenlignet med mai, hvor prisene nådde tidenes topp.

- Nedgangen i juni skyldes at boligprisene ligger på et veldig høyt nivå, som gjør at veksten ikke er like stabil som før. Juni i seg selv er også en usikker måned, hvor boligprisene nesten alltid faller (se tabell), sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til DN.no.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,1 prosent høyere enn i mai. Grytten hadde forventet en sesongjustert økning på 0-0,5 prosent denne måneden.

- Junitallene bekrefter dermed det bevegelsene så langt i år også viser - at markedet har litt problemer med å finne seg selv, sier Grytten.

Prisvekst på 5-10 prosent
Professoren konstaterer at de fleste forhold legger opp til stigende boligpriser.

- Det er vekst i levestandarden, lav arbeidsledighet, sterk befolkningsvekst og urbanisering, lav rente og det bygges få boliger. Jeg er ikke sikker, ettersom markedet stadig forandrer seg, men det mest sannsynlige utfallet er at boligprisene vil fortsette å stige i rykk og napp, sier Grytten.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Han forventer at den nominelle prisveksten i boligmarkedet for 2011 vil bli på mellom fem og ti prosent.

- Det ligger en vei foran oss med økende boligpriser, men ikke en motorvei, illustrerer professoren.

Les: Så mye skal boligprisene stige

Ikke voldsom tilbakegang
Selv om de nominelle boligprisene sett i et historisk perspektiv er høye, mener Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF) at det ikke er grunn til å være bekymret for at vi har en boligprisboble, skrev DN.no tidligere i dag.

- En kontinuerlig sterk vekst av disponibel inntekt gjennom mange år, også årene da boligprisene falt, gjør at prisnivået er robust, sier styreleder Terje Buraas i EFF.

Samlet sett vurderer EFF at det er rom for ytterligere moderat prisvekst i markedet. Grytten tror boligprisene kan få et prisfall som følge av stigningen i år.

- Jeg tror en korreksjon vil forekomme, men mest sannsynlig vil den ikke komme i år, sier han.

Han tror ikke tilbakegangen eventuelt vil bli voldsom.

Les mer om eiendom:
Her er boligene dyrest

Kutter prisantydningen med øks - fra 60-45 millioner

Ekspertens svar om boligmarkedet fremover
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.