Flere er i arbeid - og flere på trygd. Og noe av det som bekymrer NHO-sjef John G. Bernander mest er at den sterkeste veksten i uføre er blant de aller yngste.

- Tallet er faretruende høyt, sier Bernander under et innlegg på Årskonferansen på Handelshøyskolen BI i Oslo i dag.

Leter etter nøkkelen for å få folk i jobb
Han er bekymret for at så mange nordmenn faller utenfor arbeidslivet, for det er helt vesentlig å ta vare på fremtidens arbeidsmarked, mener han.

- Vi trenger alle hender og hoder vi kan finne. Derfor må vi finne ut hva som er nøkkelen til å få folk tilbake i jobb og unngå at så mange står utenfor. Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har nå, men jeg vet at partene i arbeidslivet er opptatt av å finne løsninger på dette problemet, sier John G. Bernander.

Lurer du på noe rundt pensjon, karriere eller sp#229?
Send ditt spørsmål til DNs Privatøkonomipanel
privatokonomi@dn.no


- Uheldig fordeling
Han avviser imidlertid at arbeidslivet er blitt brutalisert.

- Det er en myte vi må slå hull på. En undersøkelse vi har gjort viser at hele 96 prosent trives på jobben. Og 90 prosent føler at de får brukt kunnskapene og ferdighetene sine. Arbeid har en helsebringende effekt, men arbeidslivet vil stille større krav til kompetanse, oppsummerer NHO-sjefen.

De beste hodene
Verden forandrer seg, og i 2040 vil Kina være verdens største økonomi, ifølge det internasjonale pengefondet, IMF. Det legger press på Norge, for hvordan er vår konkurranseevne?

- Vi er blitt dyktigere på internasjonal tilpasning og scorer også bra på andre områder, men morgendagens vinnere er de med de beste hodene på laget. Det er altfor lett å se på økt globalisering som en trussel - i stedet bør norske bedrifter se hvilke økte muligheter dette gir, sier Bernander.

- Man må tilpasse seg nye markeder og utnytte de positive effektene. Men dette forutsetter at vi henter internasjonal kompetanse til Norge, sender folk ut og motiverer langt flere studenter til å ta et studieopphold i utlandet. Altfor få nordmenn reiser i dag ut for å tilegne seg spisskompetanse, legger han til.

Norge trenger folk som løfter seg opp kompetansemessig i årene fremover, understreker NHO-sjefen.

For å sikre det fremtidige velferdssamfunnet må noen faktorer ligge i bunn, mener John G. Bernander.

- Økonomisk vekst og økt yrkesdeltakelse er helt nødvendig. Vi må også stille krav til økt effektivitet og større produktivitet, sier han.

LES FLERE JOBB- OG KARRIERESAKER:

- Vulgær, shabby og "friskus"

Ansatte stemmer over kollegaenes bonus

Slik avsløres ledere som lyver

Pene menn får jobben (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.