Flere av de største valutaene i verden er blitt betydelig dyrere målt i norske kroner de siste ukene. Etter at sentralbanksjef Øystein Olsen for litt over to uker siden åpnet for å kutte renten i september har den norske valutaen rast i verdi mot blant annet dollar, euro og pund.

- Kronen er nå på sitt svakeste nivå mot dollaren siden sent 2010, skriver Nicole Dante i morgenrapporten fra SEB mandag.

I skrivende stund koster en dollar i overkant av 6,22 kroner i valutamarkedet. Vi må tilbake til september 2010 for å finne forrige gang dollar ble handlet på så dyre nivåer målt i norske kroner.

I løpet av de siste tre ukene har dollaren blitt nesten 50 øre dyrere. Det kraftige kronefallet gleder mange norske eksportbedrifter. Men for nordmenn på ferie har imidlertid dollaren nå blitt mer enn åtte prosent dyrere i løpet av de tre siste ukene. I løpet av samme periode er euroen blitt fem prosent dyrere og pundet rundt tre prosent dyrere.

- Fullstendig knust
Valutastrateg David Bloom i storbanken HSBC har liten forståelse for markedsreaksjonene de siste ukene.

- Den norske kronen blir fullstendig knust, som om det skulle være en fremvoksende økonomi, selv om det er den beste valutaen på jorden, sa Bloom i et intervju med Bloomberg Television i forrige uke.

Det er langt fra første gang Bloom er positiv til den norske valutaen. I tiden etter finanskrisen rådet han internasjonale investorer til å søke nødhavn i norske kroner. Han har tidligere trukket frem at Norge er verdens syvende største oljeeksportør og eier av et av verdens største statlige fond, noe som stiller Norge i en særklasse når det gjelder statsfinanser. Norge er dessuten vurdert til å være verdens sikreste betaler i markedet for forsikring mot mislighold av gjeld.

Selv om han fortsatt har ståltro på den norske valutaen, medgir Bloom at en tynn sommerhandel lett kan føre til store utslag i kronen.

- Vi ville solgt euro og kjøpt norske kroner. Det er en flott valuta, men likviditeten er et problem, så det blir på lengre sikt, sier Bloom.

Forsterket fall mot dollar
Ifølge Dante i SEB har en kombinasjon av flere svake norske nøkkeltall, samt et veldig sterkt amerikansk nøkkeltall, bidratt til å forsterke kronefallet mot amerikanske dollar de siste dagene.

- Svekkelsen startet med Olsens dueaktige uttalelser etter rentebeslutningen 20. juni. I forrige uke førte en skuffende PMI-indeks og nedgang i industriproduksjonen til ytterligere nedgang for kronen. Etter den sterke amerikanske arbeidsmarkedsrapporten fredag styrket dollaren seg ytterligere, skriver Dante.

LES OGSÅ:

Største kroneras siden 1992

Et av historiens mest ekstreme kroneras

Her får du tre ganger så mye for pengene

Sjeføkonom: Kronen vil være like ustabil som det norske sommerværet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.