- Jeg er så glad. Denne saken har vært en forferdelig belastning, sier skipsreder Ole Schrøders datter Anne Aarheim.

I Borgarting lagmannsrett vant hun og broren Ole Christian Schrøder frem i ankesaken mot advokat Wilfred Rohde Garder. Med unntak av en boligeiendom i Gustav Vigelands vei i Oslo er Garder dømt til å tilbakeføre aksjene i Schrøder-selskapene OSH og Anco Enterprises.

Anne Aarheim oppholdt seg hjemme i Bergen da hun ble orientert om domsslutningen av sin advokat Harald S. Kobbe igår.

- Dette er en sak som har pågått i temmelig nøyaktig fire år nå. Det har vært slitsomme år. Spesielt tungt var det ikke å bli trodd, og tildels å bli mistenkeliggjort, slik det skjedde i tingretten, sier Aarheim.

Ugyldig
Ugyldig. Ugyldig. Ugyldig.

Slik konkluderer dommerne i Borgarting lagmannsrett i vurderingen av de tre avtalene som førte til at formuen etter skipsreder Ole Schrøder ble overført ugjenkallelig til hans advokat Wilfred Rohde Garder noen måneder før Schrøder døde av hjernesvulst sommeren 2007.

Garder overtok dermed to tredjedeler av aksjene i selskaper som eide familiens landsteder på Geilo og Hankø, i tillegg til flere bygårder i Oslo med verdier anslått til 140 millioner kroner.

Går i vår favør
Broren Ole Christian Schrøder var i Westport i Connecticut i USA, der han er bosatt, da dommen ble offentliggjort fredag.

- Jeg våknet klokken seks lokal tid da dommen skulle komme. Nå er jeg i gang med å lese den. Poengene våre ble ikke hørt i tingretten. Det er godt å kunne konstatere at vurderingen i lagmannsretten er helt annerledes og går i vår favør, sier han.

- Frykter du en anke?

- La meg si det slik: Jeg håper at vi kan være ferdig med denne saken nå. Samtidig er det trist å sitte med følelsen av at far ble servert en løgn om hva jeg skulle ha gjort før han døde. Sannheten nådde aldri frem til ham. Det er tungt, sier Ole Christian Schrøder.

Uredelige avtaler
I Oslo tingrett fikk Garder fullt medhold sommeren 2009, men de tre dommerne i Borgarting lagmannsrett konkluderte stikk motsatt etter å ha presisert at det er fremlagt mye ny dokumentasjon.

- Avtalen 9. februar 2007, hvor Ole Christian Schrøder og Anne Aarheim undertegnet en erklæring om at faren skulle innløse deres to tredeler av aksjene i familieselskapet: Urimelig avtale - ugyldig, konkluderer lagmannsretten, som legger til grunn at «Ole Schrøder på dette tidspunkt var sterkt mentalt svekket, og at hans handlemåte bygget på et irrasjonelt grunnlag».

- Avtalen 15. februar 2007, hvor Ole Schrøder overfører rettighetene til sine aksjer i familieselskapene: Uredelig avtale - ugyldig, konkluderer lagmannsretten.

«Avtalen mellom Ole Schrøder og Wilfred Rohde Garder ble inngått på et tidspunkt hvor Ole Schrøder var sterkt svekket både fysisk og mentalt som følge av alvorlig sykdom», skriver dommerne, som mener Rohde Garder var vel kjent med hans tilstand og fremhever at «det i denne saken er tale om klare brudd på grunnleggende advokatetiske prinsipper».

- Avtalene 2. mars 2007, hvor Ole Christian Schrøder og Anne Aarheim går med på å selge sine aksjer til et nyopprettet selskap for tilsammen seks millioner kroner: Uredelig avtale - ugyldig, konkluderer dommerne igjen.

Lagmannsretten legger vekt på at «Rohde Garder har opptrådt sterkt klanderverdig i saken. Han har bevisst holdt det reelle eierforholdet skjult», ifølge dommen.

Får beholde huset
Wilfred Rohde Garder brukte ikke lang tid igår på å bestemme seg for å anke.

- Vi mottok dommen ved lunsjtider i dag, og har ikke hatt anledning til å studere dommen særlig inngående, men vi ser at lagmannsretten har vurdert de faktiske forhold på en helt annen måte enn tingretten, til tross for at bevissituasjonen ikke var vesentlig endret på de avgjørende punkter. Wilfred Rohde Garder og Werg as vil anke dommen til Høyesterett, sier advokatene Fred A. Gade og Kåre I. Moljord, som representerer Wilfred Rohde Garder og Werg, i en epost.

Dommen betyr at Rohde Garder og hans selskap Werg as må tilbakeføre aksjene i familieselskapene OSH og Anco til Ole Christian Schrøder og Anne Aarheim. I tillegg må han tilbakebetale det han har tatt ut som utbytte, 9,5 millioner kroner. På toppen må han også betale saksomkostninger, som for Schrøder-familien dekkes med 6,3 millioner kroner for tingretten og lagmannsretten.

Det eneste punktet hvor Rohde Garder er blitt hørt, er ved boligen ved Frognerparken i Oslo, som han og hans kone overtok for åtte millioner kroner fra Schrøder-selskapene. Mens familien mener dette var en grov underpris og viste til verdivurderinger på 15 til 20 millioner kroner, viser dommerne til at denne delen av saken er lite opplyst, og påpeker at det også fantes en takst i tråd med salgssummen på åtte millioner kroner. Dermed får Rohde Garder og hans kone beholde huset.

Les også:

<b>- Jeg er lurt</b>

<b>Kastet ut av Advokatforeningen</b>

<b>Avviser beskyldninger </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.