- Ser vi på prisene fra desember og frem til i dag under ett har det ikke vært økning, men i praksis en nullvekst i prisene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

Boligprisene steg 1,0 prosent i mars sammenlignet med februar, ifølge den ferske boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Les også: Boligprishopp i mars

Men den underliggende negative prisutviklingen i februar trekker ned det samlede tallet.

- Fungerer bra
Samtidig er omsetningstakten kraftig på vei opp. Gjennomsnittlig formidlingstid var 28 dager i mars, 10 dager mindre enn i februar, og 16 dager mindre enn i mars 2009.

- Boligmarkedet fungerer bra uten av prisene stiger, forklarer Andreassen.

- Det er det beste av alle verdener, man har rask og god omsetning, det er lett å få unna handlene samtidig som at det ikke er noe særlig press oppover på prisene, legger han til.

Les også:Sjekk boligprisene der du bor

Mye mer enn i 2007
Samtidig er ikke utbudet av boliger for lavt.

- Det er ikke så lite til salgs, og der er mye mer nå enn i 2007. Det er langt flere boliger nå enn det var under forrige opptur, sier han.

Andreassen forventer ikke at prisene skal stige mye fremover.

- Prisene er såpass høye, og nye boliger er etterhvert veldig konkurransedyktige i forhold til brukte fordi man kan bygge billigere enn før, og det er det som bestemmer prisene på sikt. Vi tror at nybyggingen vil komme godt igang, sier han.

- Men etterhvert skal rentenivået opp igjen, og selv om økonomien forøvrig skulle tilsi høyere priser vil høye priser i utgangspunktet, høyere renter og høyere nybygging til lav pris vil holde prisene nede.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Realprisene kan falle
- Hvor lenge tror dere på flat utvikling?

- Ganske lenge. Vi kan også godt se for oss at realprisene på bolig synker ved at inntekter og andre priser stiger en tid. Det kan godt vare en stund fremover, sier han.

- Gjelder det også for prisene i Oslo?

- Det er ikke byggestopp her, og vi har ikke bygget ut alle tomtene i byen, sier han.

Betyr ikke all verden
Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets sier til TDN Finans at han ikke tror at marstallet betyr all verden for Norges Banks rentesetting, mens hvis det fortsetter å stige en prosent på månedsbasis kan det endre bildet.

Han mener veksten er et uttrykk for at forbrukernes etterspørsel fortsatt er sterk, men venter en moderat privekst på norske boliger i 2010.

- På dagens rentenivå er det ikke så dyrt å kjøpe ny bolig, så hvis de tilpasser deg dette rentenivået skal boligprisene mer opp. Men jeg tror folk til en viss grad nå tar innover seg at renten skal opp, og hvis vi får normalrente innen et par år blir belastningen ganske stor med dagens priser, sier han.

Les også:
Boligprisfall i mars
Kjøpte dobbel Tjuvholmen-luksus

Futt i husbyggingen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.