Oppdrettslaks på rømmen er i ferd med å utrydde norsk villaks, viser ny rapport fra forskningsinstituttet Nina, skriver Dagens Næringsliv.

Nina - Norsk institutt for naturforskning - har beregnet villaksens fremtidige vilkår, og den er ikke særlig oppløftende.

- Om ikke innblandingen av oppdrettslaks i elvene stanses, er villaksens endelikt utvilsomt, konkluderer forskningssjef Kjetil Hindar i Nina, og viser til at mange villaksbestander alt er utryddet på grunn av både innblanding av oppdrettslaks og andre ting, som lakselus.

Særlig gjelder dette i Hordaland, der andelen villaks allerede er under 25 prosent.

- Det haster virkelig
- Dessverre viser analysene våre at dette vil bli et stort problem også i resten av landet om vi ikke får bukt med rømmingen av oppdrettslaks. Jeg må innrømme at jeg er ganske pessimistisk med hensyn til utviklingen av villaksstammene. Samtidig er jeg optimistisk med hensyn til holdningene. Jeg har vært i dette gamet i over 20 år, og opplever at stadig flere oppdrettere innser at de genererer miljøproblemer som de må gjøre noe med. Problemet er at det blir altfor mye preik og lite handling. For det haster virkelig å gjøre noe med dette, sier Hindar til Dagens Næringsliv.

Nina-forskeren mener det eneste som nytter på kort sikt, er å umiddelbart innføre sterilisering av all oppdrettslaks. Han mener lukkede anlegg vil bli svært viktig, men at vi ikke har tid til å vente.

Les også: - Balanserer helt på kanten

- Oddekalv har rett



- Halvparten må slaktes

Selger eiendom for å finansiere kamp mot oppdrettsnæringen

- Nå er det krig


- Norsk oppdrettslaks er full av giftstoffer

Truer villaks og oppdrett

- De skal få sitt verste mareritt noensinne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.