- Norge er veldig følsom for det tidspunktet hvor den globale etterspørselen etter våre eksportvarer går den motsatte veien, slår Øystein Thøgersen, professor ved institutt for samfunnsøkonomi på NHH, fast.

Sammen med sin kollega Victor Norman holdt han onsdag foredrag på NHH-symposiet, Handelshøyskolen i Bergens årlige studentdrevne næringslivskonferanse.

-Veldig følsom
Foran både næringsliv og fremtidens arbeidstakere, kunne ikke NHH-professorene få sagt det tydelig nok: Selv om vi har vært dyktige på mange områder, har Norge hatt griseflaks og trukket vinnerloddet.

Det vi selger har hatt en tendens til å stige i pris i takt med at det vi kjøper har blitt billigere. Bak suksessen drevet av det styrkede bytteforholdet, har oljeprisene spilt en helt avgjørende rolle.

Men er det en situasjon som er robust med tanke på fremtiden, spør de.

- Det er ikke vanskelig å tenke seg krisescenarioer. Det vi sannsynligvis kan være helt sikre på er at pilen for vekst i det norske bytteforholdet ikke vil vokse inn i himmelen, sier Norman.

Ifølge professoren er sannsynligheten «rimelig høy» for at vi en gang i løpet av de neste 50 årene kommer til å oppleve en forverring.

- Ingen må innbille seg at de kan si nøyaktig hva som kan forårsake det eller når det kommer til å skje, sier han.

Peker på Kina
Thøgersen våger seg imidlertid på å komme med en spådom.

- Jeg har kommet frem til at skjæringspunktet kommer om cirka tre år og fire måneder. Da vil det være nok krefter som trekker etterspørselen etter våre råvarer i feil retning. Hvis vi da ikke har fått skikk på litt grunnleggende ting på produktivitetssiden, ligger det dårlig an, sier han.

Det mest kritiske punktet bak denne konklusjonen er angivelig Kina.

- Kina er ikke kritisk på kort sikt, men på mellomlang sikt kommer ikke de institusjoner og systemer som er i Kina i dag til å klare å opprettholde vekst, sier han.

- Når Kina får problemer, påvirkes det Kina holder oppe; nemlig råvarepriser. Det er en stor bekymring, også for oss, som altså ligger en tre år frem i tid.

Maaemo beholder sine to Michelin-stjerner
Om tre år og fire måneder kan det snu for Norge
Kanonår for Spetalen
<b>- Norge. Et land helt uten problemer</b>

LES OGSÅ:

<b>Én mann og ett land avgjør Norges skjebne</b>

<b>- Norge. Et land helt uten problemer</b>

<b>Skal, skal ikke...</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.