Økonomene mener at Norges Bank med rentekuttet på 50 basispunkter, altså 0,5 prosentpoeng, ønsker å være i forkant av en forverring i norsk økonomi som følge av utviklingen ute.

Det fremgår av en ringerunde til økonomer tirsdag.

Forsikring mot forverring
Rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener Norges Banks beslutning om å kutte renten 50 basispunkter er som en forsikring mot forverring av økonomien.

- Norsk økonomi er fortsatt ganske bra, så sentralbanken vil gardere seg mot et tilbakeslag i økonomien fremover. De tror vi er i en god situasjon, men at den kan blir noe verre fremover med nedturen i Europa. Norsk økonomi kunne nok isolert sett forsvart uendret rente.

Wilhelmsen mener det aggressive kuttet kan bety at sentralbanken ikke vil kutte noe særlig mer fremover dersom norsk økonomi ikke faller særlig mer.

- Inntil videre venter vi at renten vil være uendret hele neste år med forutsetning at situasjonen ikke forverrer seg, sier han.

En julegave
- Dette er en julegave til norske forbrukere, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB. Hun peker på at Norges Bank ønsker å ligge i forkant av utviklingen.

- Norges Bank trekker frem effekten på norsk økonomi har kommet mer tydeligere frem nå, hvor forbruksmønsteret har endret seg, samt gradvis økninger i husholdningers lånekostnader, sier hun.

Blomgren trekker frem to momenter hun mener er interessante i henhold til rentebeslutningen; at man nå er nærmere lavrentescenariet sentralbanken la til grunn ved forrige pengepolitisk rapport.

- Dette scenariet tilsier faktisk at renten skal ligge på 1,5 prosent i 2012, som betyr at de har flagget for ytterligere rentekutt i mars. Den andre delen er at Norges Bank på pressekonferansen mener kronen hadde styrket seg markant dersom renten hadde vært uendret. Det betyr at de er veldig varsomme for en sterk krone.

Svakere krone
Kronen svekket seg litt mot euro etter rentebeskjeden, og tremåneders pengemarkedsrente og forventning til fremtidig pengemarkedsrente falt.

Kjersti Haugland i DNB Markets konkluderer sammen med de andre at Norges Bank ønsker å være i forkant av en svakere utvikling.

DNB Markets vil publisere nye rente- og valutaprognoser torsdag formiddag.

Les også:
- Kan kutte renten til 1%

- Totalt unødvendig å være føre var

Ekspertene i villrede før rentebeslutningen

Kutter kraftig i renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.