Eieren av Zachariasbryggen (avbildet), Knut Jørgen Hauge raser både mot alle parter i konflikten som har preget Bergen de siste årene.  

Zachariasbryggen, eller «Zachen» på folkemunne, er et av Bergens mest populære og verdifulle bygg. Det drives i hovedsak restauranter og barer i huset, som ligger flott til midt i Bergen sentrum.

Hauge eier bygget, mens tomten er eid av eiendomsinvestorene Geir Hove og Tom Rune Pedersen som som driver Bergen Sentrum Tomteselskap (BST). Hauge har lenge ønsket å kjøpe tomten, men det har ikke investorene ønsket å gå med på:

<b>Avviser at «Zachen-tomten» er til salgs</b>

Etter flere års kamp om å holde selskapet i live, ble Zachariasbryggen AS slått konkurs i Bergen Tingrett. Det er nå åpnet konkursbo i bygget.

Hauge anklager nå sin største leietaker, Utsikten Resturantdrift for å ha samarbeidet med Hove og Pedersen om å drive han i konkurs. Utsikten drives av Tom Greni, som Hauge nå kaller en «nyttig idiot».

Milliontap
Zachariasbryggen AS endte opp med et negativt resultat på nærmere 15 millioner kroner i 2012.

- Hele tapet skyldes manglende leieinntekter etter at Tom Greni sluttet å betale leie. Utsikten har helt siden 2011 bidratt til å forsøke å slå Zachariasbryggen konkurs, sier Hauge til DN.no.

- Både Tom Rune Pedersen og Geir Hove har jaktet eiendommen i lang tid. De jobbet for å konke oss, for å kjøpe bygget på billigsalg. De har regissert dette spillet med Tom Greni som den nyttige idioten. Verken Hove eller Pedersen har hatt andre måter å torpedere dette på. Det er en finansiell voldtekt og jeg legger til grunn at bostyrer viser handlekraft og tar de nødvendige grep, også rettslig om nødvendig.

LES OGSÅ: Hard kamp om bryggeservering

- Sludder og vås
Greni raser over Hauges påstander:

- Dette er useriøst sludder og vås. Utsiktens konflikt med Zachariasbryggen startet i desember 2011. Før den tid hadde Knut Jørgen Hauge klart å påføre Zachariasbryggen as et udekket tap på 34 mill, mens Utsikten hadde forskuttert leie, sier en tydelig provosert Tom Greni til DN.no.

Greni stiller seg uforstående til hvordan Zachariasbryggens underskudd kommer fra Utsiktens manglende leiebetaling.

- Det er feil, det har ikke skjedd. Jeg forstår ikke hvordan vi, med et leienivå på 6 mill i året inntil i år, der det til overmål er et rettsforlik på en fast omsetningsprosent i leie, kan ha bidratt til å ZBs underskudd. En voldgiftsdom fra desember 2012 slår fast at det er byggkontrakten som gjelder mellom partene, og Utsikten har betalt fullt ut etter denne, sier han.

LES OGSÅ: Bergens største restaurantselskap i problemer

Han mener Hauge selv er skyld i tapene på Zachariasbryggen.

- Vi har investert fem millioner i aksjer i Zachariasbryggen, dette er meningsløse påstander. Det er Knut Jørgen Hauges manglende finansielle evner og byggekompetanse som har ført til problemene ved Zachariasbryggen. Kassen var tom allerede før sommeren 2011, slik at et godt prosjekt aldri er blitt realisert, sier Greni.

- Uhyrlige påstander
Gjennom sine advokater benekter både Hove og Pedersen anklagene fra Hauge på det sterkeste.

- Påstadene fra Hauge er temmelig uhyrlige, og verken Geir Hove eller Tom Rune Pedersen kjenner seg igjen i det som påstås. Dermed er det heller ikke grunn til å gå særlig inn på dette, ut over å benekte at det forholder som Hauge hevder, sier Sam Harris i Advokatfirmaet BA-HR DA i en e-post til DN.no.

Eiendomsinvestorene finner det ikke riktig å gå inn på enkeltelementer i forhandlingen om forlengelse av festeavtalen.

- Sabotasje
- Det er sabotasje og utmattelsestaktikker som demonstrerer en form for illojalitet som mangler sidestykke, sier Hauge.

Han sier at BST ved Hove og Pedersen har vært fraværende hva gjelder forhandlingsvilje, verdifastsatt festeeiendommen til 380 millioner kroner og krever 22 millioner i festeleie årlig.

- Vi ser det heller ikke som riktig når Zachariasbryggen bringer bruddstykker fra disse forhandlingene frem for media. Men det som kan sies, er at BST anser seg for å ha vært den aktive parten i disse forhandlingene. Fra BSTs side er det fremsatt begrunnede tilbud, og gjennom hele våren har en forsøkt å få til en god dialog, heter det i den samme e-posten.

LES OGSÅ: Restaurantbaroner øser ut penger

Det er verken Hove eller Pedersen enig i:

- Zachariasbryggen har brukt lang tid på å følge opp, og opprettholdt ikke engang egne frister. Zachariasbryggen har også vært svært lite konkret om sitt syn på beregningsspørsmål, sier Hove og Pedersen.

De stiller seg også uforstående til det som hevdes av Hauge om forholdet til Tom Greni.

- Utsikten og Tom Greni er på ingen måte forbundet med eller kontrollert av BST eller de som står bak BST.

LES OGSÅ:
Hard kamp om bryggeservering
Intens drakamp om vannhull

Betaler 110 millioner for Zachen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.