Tirsdag viste boligprisindeksen fra S&P/Case-Shiller at boligprisene i 20 storbyområder i USA falt mer enn ventet i oktober.

Prisene var ned 0,8 prosent på årsbasis, mens det var ventet en nedgang på 0,2 prosent. På månedsbasis falt de sesongjusterte prisene med 1,0 prosent. Her var det ventet en nedgang på 0,6 prosent, ifølge estimatene som var innhentet av Bloomberg News.

Les også: USA: Boligprisene faller

Finansprofessor Nouriel Roubini mener boligmarkedet nå er inne i en dobbeldipp.

- Det er rimelig klart at boligmarkedet allerede har dobbeldippet. Og nedgangen er sterkere enn tidligere måneder, påpeker professoren, som har fått kallenavnet Dr. Doom etter at han spådde nedturen i amerikansk økonomi i god tid før den slo til høsten 2007.

Les mer om det amerikanske boligmarkedet: Det svakeste punktet

Lavere etterspørsel
Boligprisene nådde toppen sommeren 2006 og falt med en tredjedel frem til april 2009. Senere har prisene tatt seg noe opp, blant annet på grunn av skattefradrag til nye boligeiere. Disse fradragene ble imidlertid fjernet i mai i år.

- Dersom du ser på tallene har Case-Shiller falt alle månedene siden skattefradraget falt bort i mai. Alle som ønsket å kjøpe en bolig gjorde det innen utgangen av april, sier Roubini til CNBC.

Han mener skattefradragene rett og slett har tømt ut mye av den fremtidige etterspørselen i boligmarkedet.

- Da det falt bort førte det til en ny nedgang på 30 prosent i omsetningen av boliger, noe som har presset Case-Shiller-indeksen nedover de siste månedene.

Tilbudet øker
Dessuten har mange banker innført full stopp på tvangssalg av boliger på grunn av problemer med dokumentasjon av boliglån. Når bankene får ryddet opp i problemene vil det komme langt flere boliger på tvangssalg ut i markedet.

- Lageret av boliger som ennå ikke er tvangssolgt, på grunn av moratoriumet, vil øke i de kommende årene, sier Roubini til CNBC.

Til slutt vil de to faktorene føre til at markedsmekanismen gjør sitt, mener finansprofessoren.

- Tilbudet vil øke, etterspørselen vil falle, sier Roubini.

- Ikke ny nedgangskonjunktur - foreløpig

Den siste nedgangskonjunkturen i amerikansk økonomi startet i boligmarkedet. Roubini tror foreløpig ikke at dobbeldippen i boligmarkedet vil utvikle seg til en ny nedgangskonjunktur i økonomien som helhet.

- Resten av økonomien er i bedring. De fleste tallene er konsistente med en vekstrate på 2,7 prosent, mener professoren.

Dette er likevel ikke nok til å få arbeidsledigheten i USA under 9 prosent, mener Roubini.

Kan gå sin vei
Og han ser fortsatt en stor fare for at boligmarkedet kan ødelegge oppturen i økonomien.

- 12 millioner husholdninger har allerede negativ egenkapital på boligen og rundt 8 millioner har lån som utgjør mellom 95 og 100 prosent av boligens verdi. Dermed vil bare en nedgang på fem prosent i boligprisene føre til at åtte millioner nye boligeiere får negativ egenkapital. Det er en risiko for at millioner av boligeiere gir opp å betale på lånene sine, sier Roubini.

Les også: Dr. Doom spår amerikansk kollaps

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

- 2010 kan ende i sorg


- Hvem skal dekke opp for myndighetene?

- For stort til å reddes

- USA må bekjempe deflasjon og dobbeldipp

Tror gresk gjeld må restruktureres

- Stor fare for ny resesjon i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.