Nestleder i fagforeningen Parat Vegard Einan tror arbeidsminister Anniken Huitfeldt allerede har bestemt seg i spørsmålet om bruk av asiatisk crew på Norwegians fly.

- Dét er inntrykket jeg sitter igjen med etter et møte i Arbeidsdepartementet torsdag. Hun tar tydeligvis trusselen fra Norwegian-sjef Bjørn Kjos om å flytte Norwegian til Sverige på alvor - det er helt klart, sier Einan til DN.no.

Norwegian har bedt Arbeidsdepartementet om å endre paragraf én i utlendingsforskriften, slik at de kan bruke rimeligere utenlandsk mannskap for å fly nordmenn billig til og fra New York og Bangkok.

Igår inviterte Huitfeldt partene i arbeidslivet, Parat, LO og NHO inn til samtaler i forbindelse med saken.

DN.no får opplyst fra Arbeidsdepartementet at dette var et "lytte-møte", og at noe standpunkt i forskiftsspørsmålet ikke er tatt. Anniken Huitfeldt ønsker ikke å gi noen signaler nå, siden man fortsatt jobber med saken. Når avgjørelsen vil bli tatt, er ennå ikke bestemt.

- Vil ta knekken på SAS over natten
Vegard Einan i Parat er imidlertid redd for at Bjørn Kjos har klart å overbevise Anniken Huitfeldt :

- Jeg frykter at han har klart å overbevise henne om at han vil flagge ut fra Norge dersom han ikke får viljen sin om å benytte billige asiater på langflyvningene. Hensynet til norske arbeidsplasser ser ut til å være fraværende hos arbeidsministeren. Hvis Norwegian får medhold, vil vi få se en konkurransevridning luftfarten ikke har sett maken til, sier han.

- Norske arbeidsplasser blir rasert, og åpningen av Norwegians langruter vil ta knekken på SAS over natten. SAS har ingen sjanse til å konkurrere med Norwegian på langruter med norsk crew ombord, hvis Norwegian får klarsignal til å bruke billig asiatisk arbeidskraft. Og bare vent: Hvis dette går gjennom, kommer Kjos til å la de samme asiatene fly også i Norge og Europa, frykter Einan.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian avviser Vegard Einans utspill.

- Dette er bare tullsnakk! sier hun.

- Jeg har svart på det samme flere ganger før: Det er helt utelukket for Norwegian å bruke utenlandsk arbeidskraft innenfor det norske tariffområdet. De skal heller ikke fly på de europeiske rutene. Einan skremmer opp politikerne, uten grunn, sier Skånvik.

Hun påpeker at det er fullt mulig for Arbeidsdepartementet å utarbeide en forskrift som hindrer det Parat frykter mest, det foreslo de også i sin høringsuttalelse.

- Vi ber bare om å få konkurrere på samme vilkår som for eksempel Thai, Qatar og Continental Airlines som flyr hit. Ikke mer. Vi har jo som kjent ikke staten i ryggen. Det er overhodet ikke snakk om å bruke internasjonalt mannskap på innenriksflyvninger, har Skånvik tidligere sagt til DN.

 

Begynner å haste
- Hvis Kjos skal fylle opp flyene sine med utenlandske arbeidere, blir det ikke kjøpt en Norwegian-billett fra LO i fremtiden. Da legger han seg på Ryanairs useriøse linje. Og de flyr vi ikke med, sa LO-leder Roar Flåthen til VG i midten av desember.

Les mer: - Det blir ikke kjøpt en Norwegian-billett

Anne-Sissel Skånvik håper at Arbeidsdepartementet snart kommer til en konklusjon, for det begynner å haste for Norwegian. Det er ikke mange månedene igjen til langdistansesatsingen deres starter opp.

- Innen januar må vi få et svar, sier Skånvik til DN.no.

Les også: Norwegian kan bli svensk

SAS svært kritisk til Norwegian-ansatte fra Bangkok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.