Regjeringens manglende vilje til å kutte i sykelønnsordningen er et tegn på at Norge møter de samme problemene som rammet Nederland på 1970-tallet, mener økonomiprofessor Espen Henriksen, som er gjesteprofessor ved University of California.

- Manglende vilje til å gjøre noe med sykelønnsordningen er et tegn på hollandsk syke i norsk økonomi, sier Henriksen til Dagens Næringsliv.

Espen Henriksen peker på at offentlige utgifter vokser langt mer enn handlingsregelen skulle tilsi og er bekymret for en manglende vilje til å gjennomføre tiltak som kan snu utviklingen.

Bakrusen
Hollandsk syke er økonomenes betegnelse på bakrusen et land havner i når det har brukt inntektene fra en naturressurs til å blåse opp skjermede sektorer på bekostning av konkurranseutsatte sektorer, og så må snu utviklingen.

- Hollandsk syke på norsk blir neppe avindustrialisering, men heller vegring mot endringer som kan være smertefulle på kort sikt, men nødvendige på lang sikt. Vi bør ikke bevilge oss en sykelønnsordning i dag som er bedre enn den vi kan bevilge oss om 15-20 år, sier Henriksen.

Han mener forkl#229ene til blant andre LO om at økt sykefravær skyldes brutalisering av arbeidslivet er en bortforkl#229, og hevder at om det er én ting økonomer er enige om, så er det at incentiver virker.

- Skal man gjøre noe med sykefraværet, må enkeltindividene ha incentiver som på sikt støtter opp under de normene og den arbeidsmoralen som vi holder så høyt her i landet, sier Henriksen til Dagens Næringsliv.

- Samme uføret som i Nederland
Også professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI mener Norge er på vei inn i det samme uføret som Nederland var i, men at symptomene er mer skjult her enn de var i Nederland.

I Nederland steg arbeidsledigheten kraftig som følge av avindustrialisering. I Norge er arbeidsledigheten omkring tre prosent, mens stadig flere arbeidstagere ender på uføretrygd.

- Når petroleumsinvesteringene fases ut, vil vi se det. I mellomtiden har vi bygget opp en offentlig sektor som ikke er mulig å opprettholde. Vi ser det på at det offentlige ikke klarer å holde seg til handlingsregelen, sier Bjørnland til DN.

Les også: - Kan få hollandsk syke i Norge

<b>- Økonomien vår er veldig sårbar </b>

- Vi har et sykeliggjørende system
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.