Dette er spådommen fra flere framtredende analytikere, som trekker fram Spanias dominerende stilling med en av EUs største økonomier som en viktig årsak til bekymringen.

Spanias økonomi er over dobbel så stort som Hellas’, Irlands og Portugals til sammen.

– EUs skjebne ser i alvorlig grad ut til å hvile på Spania, sier Paolo Mameli, analytiker i Banca Imi i Italia.

Risiko
Ekspertene er riktignok uenige om hvorvidt en gjeldskrise vil ramme Spania for fullt. Men de er enige om at risikoen er åpenbar og at eksisterende finansieringsmekanismer – både europeiske og globale – ikke vil være i stand til å takle en krise av et slikt omfang.

Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero forsøkte før årsskiftet å berolige markedene ved å slå fast at det offentlige underskuddet i Spania skal reduseres fra 11,1 prosent i 2009 til 3 prosent i 2013.

Selger unna
For å få til det skal landet derfor blant annet selge unna store eierandeler i det nasjonale lotteriet og i den statlige luftfartsmyndigheten, og mange tror dette kan bidra til redusert gjeldsgrad og reduksjon i budsjettunderskuddene.

Spanias regjering peker på at krisen ikke er overhengende så lenge gjeldsgraden er godt under 60 prosent av BNP. Men faren er – ifølge analytikerne – at investorer blir så nervøse for utviklingen i spansk økonomi at de setter en stadig høyere pris på sine utlån.

Dette kan føre til at rentene blir så høye at Spania ikke lenger ser noe poeng i å søke finansiering fra markedene. På den måten kan hele økonomien gå i stå.

Kollaps
Da må Spania – som Hellas og Irland – søke hjelp fra andre europeiske land og Det internasjonale pengefondet (IMF), ifølge Patrick Artus i finansinstitusjonen Natixis.

Med dagens finansieringsregimer vil det bli svært vanskelig, men likevel nødvendig. En rekke av de store europeiske bankene har lånt penger til Spania, og for dem vil det bety kollaps om ingen kan garantere for gjelden. I et videre perspektiv vil det også true hele det europeiske valutasamarbeidet.

– Det kan se ut som om Spania representerer en Maginotlinje for den økonomiske unionen, sier Mameli i Banca Imi.

Positive tegn
Til tross for behovet for å låne enda mer penger, ser flere økonomier også positive tegn i Spania.

– Spania er solvent til tross for den negative gjeldsutviklingen. Det har foregått en restrukturering av bankvesenet, og det ligger an til økonomisk vekst, sier Tullia Bucco, analytiker i Unicredit Bank i Milano.

Les også:

- Reell mulighet for sammenbrudd

Dystre utsikter

«California i realiteten konkurs»

Slik blir verden i 2011

- Slutten på euroen er slutten på Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.