Boligprisene fortsatte oppover i februar, og har steget seks prosent hittil i år, viser tall som eiendomsmeglerbransjen la frem igår.

Siden boligprisebunnen i desember 2008 har prisene steget 30 prosent, og ifølge Statistisk sentralbyrå skal prisen stige ytterligere 20-30 prosent de neste årene.

Les: Fire år til med stigende boligpriser

Det vil si at en leilighet som kostet 1,5 millioner kroner på bunnen, vil gå for rundt 2,25 millioner kroner ved utgangen i 2014, hvis SSBs prognoser slår til.

Samtidig er det forventet at lånerenten skal opp fra rekordlave nivåer til 6-7 prosent.

Dermed har det på få år blitt langt vanskeligere å skaffe seg sitt første krypinn.

- For at du ikke skal slite nå, må jo boligprisene gå ned igjen. Det tror vi ikke det gjør, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakens forening.

- Klarer ikke å spare tilsvarende
- Det er bare å komme seg utpå. Sjansen for at det blir dyrere er større enn at det blir billigere. De som leier, betaler jo bare penger ut av vinduet hver måned. Du klarer ikke å spare tilsvarende prisveksten så lenge du betaler leie, sier Buraas.

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund mener i utgangspunktet at tålmodighet er nøkkelen til å finne riktig bolig.

- Kjøper man nå i en litt opphetet budrunde, eller i en situasjon hvor man har en halvgod følelse, tror jeg man vil angre på, sier Dreyer, som sier det alltid kommer et større boligutbud utover våren.

- Normalt kommer det rundt mai. Da blir det også roligere i budrundene og på visninger. Men jeg tror nok vi vil se et lavere varelager gjennom hele året enn normalt. Uansett blir det et større utbud enn det er akkurat nå. Og så vil det komme flere og flere prosjekter, noe som vil bidra til at det blir mer balanse på tilbudssiden, sier Dreyer.

- Lurt å komme seg inn
- Burde førstegangskjøpere som nå med stor gru ser at småleilighetene blir 10-20-000 kroner i måneden også vente?

- Det der er frustrerende. Og det er her politikerne først og fremst har bommet. De gjør byggeprosessene så kostnadskrevende at terskelen for førstegangskjøperne stadig blir høyere. Det er den gruppen jeg synes mest synd på, sier Dreyer.

- Så kjøpe et ”kott” nå - eller vente til budrundene blir mindre hissige?

- De siste 16-17 årene har det lønnet seg å gå på inn i markedet. For førstegangskjøperne er det lurt å komme seg inn. Folk skal kjøpe det de har lyst på der og da innenfor den rammen de har råd til. Og husk behovene endrer seg. Det er ikke sikkert du kommer til å ha lyst på det samme om fire år, som du ser for deg i dag. Men de som er inne i boligmarkedet kan være mer avventende, sier Dreyer.

Les også:
Fikk syv ganger inntekten i lån
- Den virkelig store boligboblen vil komme
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.