I august steg gjennomsnittlig kvadratmeterpris for bruktboliger 2,9 prosent , ikke sesongjustert, viser bruktboligstatistikken som ble lagt frem i i går.

Justert for sesongvariasjoner steg prisene 0,7 prosentpoeng.

- Sesongjusterte tall er mer interessante ettersom det gir et klarere bilde av den underliggende utviklingen. Dette er den åttende måneden med vekst i de sesongjusterte prisene, hvilket understreker at gjeninnhentningen i boligmarkedet er særdeles sterk, skriver makroøkonom Shakeb Syed i dagens morgenrapport.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Den inflasjonsjusterte veksten er lavere, men det endrer lite på Handelsbankens inntrykk av markedet. De sesongjusterte boligprisene er kun om lag 2,5 prosent lavere enn toppen i juli 2007.

Frykter ny boligboble
- Etter at den toppen var passert og prisene begynte å falle, var det norske økonomer (oss inkludert) samstemte i at oppgangen i forkant var en boligboble, også en eiendomsboble generelt, skriver Syed.

Etter den tid har realøkonomien, vært i en resesjon - altså er fundamentet nå på et lavere nivå, påpeker han.

- Når boligprisene selv etter dette nærmer seg toppen fra 2007, er det grunn til å frykte en ny boligboble. Dette er en del av grunnen til at vi argumenterte for at renten bør heves. Fremover tror vi boligprisene vil stige forsiktig, før de når en topp om ikke lenge og deretter vaker sidelengs en stund, skriver Syed.

- Kan ikke ignoreres
Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets deler boblefryken.

- Vi har vanskelig for å tro at sentralbanken ikke er overrasket over styrken i oppgangen. Greit nok at de sier at det ikke er deres jobb å sprekke bobler, men de kan ikke ignorere at det har effekten på realøkonomien og sier noe om stemningen blant forbrukerne.

Les også:
Tidenes høyeste boligpriser
- Bolig blir snart dyrere enn noensinne

<b>- Boligboomen blir kortvarig</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.