Hele den øverste militære ledelsen i Hellas ble skiftet ut tirsdag, ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer. Utskiftingen skjer samtidig som landet befinner seg i en økonomisk krise og den politiske usikkerheten er stor.

Den greske regjeringen har utpekt nye ledere for hæren, marinen, flyvåpenet og generalstaben, ifølge nyhetsbyråene AFP og DPA, som refererer til en uttalelse fra det greske forsvarsdepartementet. Også en rekke andre offiserer i hæren og marinen skal ha mistet jobben.

En kilde i forsvarsdepartementet sier utskiftningene har vært planlagt en tid og at de ikke har noe med den politiske uroen å gjøre. Den militære ledelsen i Hellas skiftes vanligvis ut hvert andre eller tredje år.

– Rykter om kupp
Samtidig hevder den britiske avisa Daily Mail at det går rykter om et mulig militærkupp i Hellas. Dette er ikke bekreftet av andre kilder, men den greskkypriotiske økonomen Christopher Pissarides betegner situasjonen som bekymringsfull.

– Siden 1974 har demokratiet selvsagt fungert. Men det er bekymringsfullt når du får nyheter om offiserer som skiftes ut midt i en økonomisk krise, sier Pissarides til Daily Mail.

Han minner om at Hellas før 1974 ble styrt av en militærjunta.

Sterke reaksjoner
Heller ikke greske opposisjonspolitikere lar seg berolige av regjeringens forsikringer om at endringene i den militære toppledelsene er udramatiske.

– Dette forsterker det usikre klimaet og bekymringen i folket, heter det i en uttalelse fra partiet Demokratisk venstre.

Skyggeforsvarsminister Margaritis Tzimas fra det konservative partiet Nytt demokrati har følgende beskjed til statsminister Giorgos Papandreou:

– Du er ferdig, hold fingrene fra de væpnede styrkene! Det er ingen regjering i dette landet, dens støttespillere i nasjonalforsamlingen forlater skuta én etter én, hevder Tzimas.

Endringene i Hellas' militære ledelse er også omtalt av den engelskspråklige greske avisa Athens News. Flere internasjonale medier har på sin side latt være å omtale utskiftningene.

Les også: - Hærledelsen i Hellas er skiftet ut


Hellas og Italia skaper mer frykt

Irritasjon i Europa etter gresk utspill


Tror verden ender i krig og total finanskollaps
(2009)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.