Rentene på gresk og italiensk statsgjeld fortsetter å stige tirsdag.

Mandag kveld uttalte Hellas' statsminister George Papandreou at han ønsker en folkeavstemning om redningspakken til landet. I forrige uke ble EU-toppene enige om at Hellas skal få ytterligere 130 milliarder euro i krisekapital og at gresk statsgjeld skrives ned med 50 prosent. I bytte må Hellas fortsette med kraftige innsp#229stiltak.

Les også: <b>- Korthuset kan rase</b>

Markedet tviler
Dalende oppslutning blant velgerne, og store demonstrasjoner og streiker på grunn av innstramningene, gjør at Papandreou nå mener han trenger bredere politisk støtte.

- Papandreou har ønske om, og tro på, å få grekernes støtte. Markedsaktørene er langt mer pessimistiske. Ifølge Financial Times viste en opinionsmåling fra søndag at seks av ti grekerne er imot vilkårene som er knyttet til avtalen, som inneholder kraftige jobb- og pensjonskutt, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DnB Nor Markets tirsdag.

Tror drakmer gjør comeback
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror en folkeavstemning kan true med å ødelegge hele redningsaksjonen.

- De enorme protestene man har sett den siste tiden i Hellas mot statsledere og finansfolk og mot hva vanlige folk skal måtte finne seg i kan jo tyde på at en folkeavstemming vil velte hele den prosessen som nå er satt i gang. Det sies at en folkeavstemming kan holdes rett over nyttår, skriver Due-Andresen i morgenrapporten fra meglerhuset.  

- Vi tror det er en høy sannsynlighet for at Hellas til slutt bryter med eurosamarbeidet og går tilbake til drakmer, legger hun til.

Markedet har forlengst mistet troen på at landet noensinne kommer til å betale tilbake alt det skylder, og fortsetter å sende rentene på gresk statsgjeld oppover. Greske obligasjoner med to års løpetid stiger mandag til rekordhøye 90,23 prosent. Til sammenligning er renten på norske lån med tilsvarende løpetid på 1,84 prosent.

Også Europas børser er preget av den nye frykten. De fleste børsene faller mellom tre og fem prosent tirsdag.

Rekordrente for Italia
Rentene på statsgjeld utstedt av flere av de andre gjeldstyngede nasjonene, som Italia, Spania og Portugal, fortsetter også oppover.

For Italias del er rentene på to-, fem- og tiårslån høyere enn da den europeiske sentralbanken i august i år valgte å starte støttekjøp av landets gjeld. Renten på femårslån er nå på i overkant av seks prosent, mens tiårslånene har en rente på 6,18 prosent. Forskjellen til rentene på tysk statsgjeld med tilsvarende løpetid er den høyeste noensinne.

- Det er essensielt for Italia at rentene kommer seg ned. For å ha noe håp om å berolige markedene må Italia levere snarlige, effektive og bærekraftige planer for å kutte i budsjetter og øke økonomisk vekst, skriver Due-Andresen i morgenrapporten fra Handelsbanken.

Hun viser til at Italia med en rente på seks prosent og gjeldsbelastning på 120 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp) må bruke rundt syv prosent av bnp bare på gjeldsbetjening.

- Det er mye for et land som ikke har hatt overskudd i statsbudsjettene de siste 30 årene. Landet sliter med svært lav produktivitet og økonomisk vekst.

- Heller ikke Berlusconi kan trylle
Handelsbanken-økonomen peker på at gårsdagens statistikk viser arbeidsledigheten i Italia steg til 8,3 prosent, og at inflasjonen tiltok og ser ut til å lande på 3,4 prosent i oktober, målt ved konsumprisindeksen.

- Det er dermed ikke mye som går riktig vei i Italia nå. Landet trenger sterkt lederskap, og det har vært mangelvare i lang tid. Det skal bli vanskelig og i beste fall langdrygt å snu den økonomiske skuten. Heller ikke Berlusconi kan trylle. Vi frykter at haltende politisk ledelse er en av de farene som etter hvert kan tvinge frem en delvis nedskriving av verdien også på italiensk statsgjeld, skriver Due-Andresen i morgenrapporten.

Ifølge markedet for forsikring mot mislighold av gjeld, det såkalte CDS-markedet, tyder prisingen på at markedet nå mener det er 32,2 prosent sannsynlighet for at Italia kommer til å misligholde gjelden. Til sammenligning mener markedet det er 3,28 prosent sannsynlighet for at det samme skjer med Norge.

Les også:

- Det vil være usikkerhet i mange måneder

<b>Renteuro presser euroen</b>

<b>- Korthuset kan rase</b>

<b>Gresk folkeavstemning om EUs nye kriseplan</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.