DNO International har hyret franske Beicip Franlab som har beregnet selskapets reserver i Kurdistan til å være dobbel så store som tidligere antatt.

Tawke-feltet inneholder 636 millioner fat utvinnbar olje, noe som gjør feltet til et av under 1.000 felt i verden som klassifiseres som "gigantiske oljefelt" (over 500 millioner fat utvinnbar olje, red. anm.).  

Oppjusteringen av reserveestimatene skyldes at man nå har bedre historiske produksjonsdata tilgjengelig, ifølge selskapet.

Les også: DNO bekrefter gigantisk oljefelt i Irak

Bytteforholdgrunnlag ennå ikke fastsatt
Rak Petroleum, DNOs største eier med 30 prosent av aksjene, foreslo 4. juli en sammenslåing av DNO og deres virksomhet i Nord-Afrika og Midtøsten. I den foreslåtte transaksjonen skal DNO betale med oppgjør i aksjer, hvor foreslått prisintervall er 8,25 - 10,00 kroner, omkring 35 til over 60 prosent over dagens nivå på 6 kroner. Endelig kurs skal fastsettes av en uavhengig tredjepart.  

Les også: Rak fester grepet om DNO

- Får de nye reserveanslagene følger for den foreslåtte sammenslåingen?  

- Når verdien på DNO skal avgjøres er selvsagt oljereservene helt avgjørende. En ekstern tredjepart driver nå og gjennomgår en vurdering av verdiene. Basert på deres beregninger vil vi få satt en verdi på eiendelene fra Rak som inngår i den foreslåtte fusjonen, og på samme måte blir det satt en verdi på DNO som deretter omregnes til en aksjekurs; sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i DNO til TDN Finans og fortsetter;

- Det er aksjekursen som bestemmer bytteforholdet i avtalen. Vi er enige om at DNO- aksjen skal ha en verdi mellom 8,25 og 10 for at transaksjonen skal gjennomføres. Dette er som kjent en kurs som er godt over dagens nivå.

DNO-aksjen handles i dag for på 6,16 kroner.

- Hvorfor kommer denne oppdateringen akkurat nå?  

- I april publiserte vi vår årlige reserverapport. Samtidig opplyste vi at vi ville revidere anslagene grunnet økt produksjon ved Tawke. I år har vi hatt helt andre produksjonsdata enn tidligere, og i en melding 14. juni oppga vi anslag på Tawke-feltet på minst 500 millioner fat utvinnbar olje, sier Bratlie.  

- Presist anslag
Ifølge kommunikasjonsdirektøren er anslaget for utvinnbar olje på Tawke temmelig presist.  

- Der har vi nå gode data og en ganske lang erf#229 med produksjon, og da øker presisjonsnivået betraktelig. Vi opererer med en utvinningsgrad på 36,4 prosent på Tawke. Med de reservene vi har der gir det 636 millioner fat utvinnbar olje, sier Bratlie.  

Uklar betaling
Det er fortsatt uklart hvordan, og hvor mye, DNO vil få betalt for oljen i feltet. Avtalen som DNO i sin tid inngikk med kurdiske myndigheter (KRG) er omstridt, og må godkjennes av sentrale myndigheter i Baghdad.  

- Det har ikke skjedd noe nytt. Fortsatt pågår arbeidet i Irak med den nye oljeloven. Det vil danne grunnlaget for oljevirksomheten i Kurdistan fremover. I mai fikk vi betalt 104 millioner dollar for eksporten i februar og mars, sier Bratlie.  

- Når får dere betaling for april og mai?  

- Det har vi ikke noe mer informasjon om nå, sier han.

DNO International er opp 2,41 prosent til 6,15 kroner, omsatt for 14 millioner kroner.

Les også:
Én aksje kan utløse bud på hele DNO
Rak kastet Berge Gerdt Larsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.