Hellas, Irland, Italia, Portugal og Spania tilbyr i dag avkastning i området 2,59-13 prosent i året, men ifølge analytiker Halvor Hoddevik i Arctic Securities er det kun de spekulativt interesserte aktørene og de mer profesjonelle, formuende investorene som velger å gamble på dette området.

Les: Rush etter greske statsobligasjoner

Han ser ingen tegn til økt etterspørsel etter greske statsobligasjoner, spesielt ikke fra norske privatinvestorer.

- Et spennende høyrisikoalternativ
- Få private investorer interesserer seg for statsobligasjoner, og svært små andeler av de totale norske sparemidlene ligger i utenlandske statsobligasjoner, sier Arctic Securities-analytikeren til DN.no.

Hoddevik sier det er vanskelig å konkretisere omfanget ytterligere, men opplyser at obligasjonshandel heller ikke er svært utbredt blant de mest profesjonelle investorene.

- Det ikke akkurat sånn at de kaster andre investeringer ut av vinduet for å kjøpe greske statsobligasjoner. Det er imidlertid et spennende høyrisikoalternativ, mener han.

Les: IMF tror Hellas unngår gjeldskrise

Høst i Hellas og Irland
Hvis du skal låne penger til den greske stat på tre års basis, får du den høyeste avkastningen på 13 prosent. Tilsvarende prosenter er 6,5 i Irland, fem i Portugal, tre i Spania og 2,59 i Italia; dersom du altså investerer i tre år.

- Du ser tydelig at det er Hellas, og også Irland, som er de mest utsatte landene. Her kan du høste den høyeste avkastningen, hvis du tror at de blir reddet. Hellas har hele 11 prosent mer avkastning enn Norge, forklarer Hoddevik.

Å gå inn i kortere avtaler er også et alternativ. I Hellas får du eksempelvis syv prosent avkastning på seks måneders basis, nærmere 11 prosent på to års basis og hele 13 prosent på tre og fire år.

- Markedets priser er høyest om to-tre år. Da kan det bli klarere om landene vil klare seg eller ikke, begrunner Hoddevik.

Invester med 8.200 kroner
- Hvorfor velger ikke flere å investere i utenlandske statsobligasjoner?

- Den høye avkastningen skyldes høy frykt for at statene skal gå konkurs. Dette er ikke en risikofri gevinst. Det er overhodet ikke et sikkert veddemål, sier Hoddevik.

Derfor mener han mange tviler.

- Som alle andre steder, er det er ikke noen gratis lunsj her heller, illustrerer Hoddevik.

Analytikeren opplyser imidlertid at kjøp av utenlandske statsobligasjoner kun er en samtale unna. For å kjøpe greske statsobligasjoner, trenger du ikke mer enn minimum 1.000 euro til disposisjon, rundt 8.200 kroner.

- Det er enkelt og greit. Bare ring megleren din, så skaffer han deg det. Den norske megleren vil deretter kontakte en annen megler, som kjøper obligasjonen for deg, sier han, og poengterer:

- Imidlertid vil du nok i praksis oppleve at megleren ber om at du kjøper for mer enn dette, fordi han i så fall er villig til å gjøre en såpass spesiell formidling for deg.

- Kjøper gresk statsgjeld
Aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities er blant dem som har uttrykt interesse for greske statsobligasjoner, etter at han og de andre First Securities-eierne signerte avtalen som skal sikre dem 550 millioner kroner på deling.

- Jeg kommer kanskje til å kjøpe greske statsobligasjoner. Det er noe jeg har tenkt på og hatt lyst til i det siste, sier Peter Hermanrud til Dagens Næringsliv.

Les: - Kjøper gresk statsgjeld

Han mener det er fristende å tenke på at Hellas vil klare mer enn man forventer av landet i dag.

- De lange statsrentepapirene handles til rundt 70 prosent av den opprinnelige verdien, sier Hermanrud til DN.

Hermanrud mottar 23 millioner for salget til Swedbank.

- Jeg kommer nok til å investere det meste. Mye i aksjefond og eiendom. Oslo Børs har steget, men er fortsatt bare midt på treet verdsettelsesmessig, sier aksjestrateg Hermanrud til DN.

Er handel av statsobligasjoner en uønsket gamblingmetode eller et spennende høyrisikoalternativ? Diskutér saken under.

Les mer:
- Boligboble i Sverige
Syden-kontrakt til Norwegian
Aksje hopper 80 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.