- Det har aldri vært mer lønnsomt å være utleier i Norge, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DN.no.

Torsdag ble opptaket til høyere utdanning offentliggjort. Tallene fra Samordna opptak (SO) viser at omtrent 93.500 har kommet inn på minst ett studium. Mange vordende studenter er følgelig i disse dager på jakt etter et nytt sted å bo.

Studentboligene er allerede fylt til randen, og et leiemarked med stor konkurranse er for svært mange det eneste alternativet.

Les: Gambler på å få studieplass

- Som normalt øker presset på leiemarkedet når studentene kommer på skole. Den samme debatten kommer hvert eneste år når vi nærmer oss august. Det er et marked i kraftig ubalanse i utleiers favør. Det er ubalanse politisk, og det er konsekvensen av politiske beslutninger. Utleiere må huske på å takke Finanstilsynet i sine aftenbønner ettersom egenkapitalkravet har gjort det enda mer lønnsomt å være utleier, sier Øye.

Les: Rekordmange søkere til høyere utdanning

Prisstigningen begynte tidlig
Markedssjef i Utleiemegleren Nikolaos Farmakis sier at meglerne allerede tidlig i år så at prisene begynte å stige markert.

- Prisstigningen begynte mye tidligere enn den har gjort i årene før. Det som er annerledes i år sammenlignet med tidligere, er at vi har fått en stor strøm av nye arbeidssøkende fra andre land som kommer og konkurrerer om de samme boligene som studentene. Disse nye søkerne er høyt utdannet arbeidskraft med høy betalingsevne, sier han.

Les mer om dette:
Innvandrere minsker inntektsgap
Sosial jumping

Juni-statistikken fra Uteleiemegleren viser at gjennomsnittsprisen per måned for en 1-roms leilighet i Oslo nå er 8.365 kroner, noe som er nesten 11 prosent høyere enn i samme periode ifjor.

- Fremover tror vi at vi vil se nye prisrekorder både i juli og august. Utviklingen er mest markert for boliger som har god beliggenhet i gangavstand til sentrum i de store byene. Stavanger er en historie for seg selv, og der er det veldig mange som faller fra. Jevnt over er det er for få utleieboliger, og det gjenspeiler hele debatten. Studentene kunne bli tatt mer på alvor, sier Farmakis.

Juni-tallene fra Utleiemegleren: Dette er gjennomsnittsprisen for en 2-roms leilighet per måned i kroner

Begrenses av betalingsevne
Både Øye og Farmakis understreker imidlertid at leieprisene aldri vil kunne vokse inn i himmelen.

- Det er ikke sånn i leiemarkedet at man kan ta ut hva som helst. Det går på betalingsevne i større grad. Men prisene presses hele tiden opp mot de marginene som er med tanke på betalingsevne, sier Øye.

Bor i kollektiv
For å håndtere de høye leieprisene, er det svært vanlig at studenter bor sammen i bokollektiv.

- Smart organisering av bokollektiv ser vi mange studenter som gjør. De ender opp med en rompris på mellom 4500 og 5500 kroner, i noen tilfeller 6000 kroner, sier Farmakis.

Øye mener dette gir utleier en gyllen mulighet til å få enda mer avkastning på utleieboligen.

- Dette er leilighetene som er veldig lukrativt å leie ut. Det er ekstremt lønnsomt, og vi snakker da om en avkastning på kapitalen på både 10-15 prosent per år, sier han.

«Rene kinderegget»
Øye mener dagens leiemarked er «rene kinderegget» for utleier. Han peker først og fremst på det skattemessige elementet - at det å omplassere formue i eiendom i seg selv kan være lønnsomt nok.

- I tillegg får du en leie som i stor grad betaler både renter og avdrag dersom du må fremmedfinansiere. Det er ekstremt som investeringsobjekt. Det siste er at du også har en prisvekst som er "far off" det som er sikker bankrente.

Farmakis råder de som vurderer å investere i utleiebolig å tenke gjennom følgende:

  • Ikke kjøp for dyrt. Regn ut avkastningen, det vil si hvor mye leieinntekter du får på et år delt på kjøpsprisen. Det å kjøpe seg en bolig i pressområdene er relativt dyrt. Det kan være lett å tro at alle vil bo på Majorstua og at du derfor får høye leieinntekter. Ser du på avkastningen, blir den imidlertid kanskje ikke så god som man tror. Sats på østkanten i Oslo. Da får du nesten like gode leiepriser som på vestkanten.
  • Tenk på at boligen må ligge i kort gangavstand til et kollektivknutepunkt.
  • Det må være lyst, trivelig og ordentlig, ettersom leietakerne har blitt mer kravstore. Men boligen må ikke ha for høy standard.
  • Mange tenker på å kjøpe en utleiebolig nå, og bruke det som sp#229 og la barna overta når de skal flytte hjemmefra. Det advarer vi imot. Prinsipielt vet man ikke hvor barna vil komme til å bosette seg. Pluss at hvis du idag skal gjøre en investeringsbeslutning, så bør den være så rasjonell som mulig. Da bør du kjøpe en utleiebolig som vil gi høyest avkastning. Så kan du heller selge den og bruke pengene på ny bolig til barna hvis det er det du ønsker senere.
  • Det mest attraktive er å leie ut en mindre andel av egen bolig, for da får du det skattefritt. Eller så må du skatte 28 prosent av overskuddet.

Les mer om eiendomsmarkedet på DN.no: Strammer inn på førstehjemslån

Styr unna små leiligheter

Denne hybelen koster 93.750 kroner per kvadrat (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.