- Vi har lenge hatt en idé om at svaret alltid er mer informasjon, uansett hva problemet er. Resultatet er at selskapene skaper enorme mengder data der det meste er å oppfatte som støy, sier den britiske økonomiprofessoren John Kay til den svenske avisen Dagens Industri.

Han er i Stockholm for å presentere en undersøkelse om kortsiktighet blant investorer og selskapsledelse. Rapporten baseres på forskning på det britiske aksjemarkedet, men konklusjonene gjelder også andre markeder mener han.

Han sammenligner den massive informasjonsflyten med et besøk hos legen:

- Legen har stor kunnskap, og kan bable i vei med detaljert informasjon om alle tenkelige bivirkninger og alternative medisiner, men alt handler jo egentlig bare om en ting: Hva anbefaler han?.

Kay mener at det på sikt kommer til å være den som faktisk skal investere, og da trenger man ikke så mange andre mellommenn.

- Er aksjeanalytikeren en utrydningstruet art?

- Jeg ønsker at de dør ut. I min verden forsvinner de. Det finnes en konflikt i at de, som regel, er ansatt av meglerfirmaer som har som eneste mål å skape transaksjoner, sier professoren.

Professoren er også kritisk til forventningene som bygger seg opp før kvartalsrapporteringene. Kortsiktige gevinstprognoser har lite å gjøre med den langsiktige utviklingen. Han mener den største negative effekten av dette er at bedriftsledere blir "hyperaktive".

- Mange bedriftsledere kjenner presset om at de må gjøre noe, uansett om det er riktig eller ikke, sier han.

Multimegleren kommer
En aksjeomsetning i fritt fall har sendt en rekke meglere og analytikere på dør det siste året.

Fraværende investorer, økt konkurranse og svake makroutsikter har gitt endrede rammebetingelser, og tvinger meglerhusene til å tenke nytt.

Meglerveteran og toppsjef for SEB Enskildas norske aksjevirksomhet, Atle Vereide, er ikke tvil om at de strukturelle endringene i bransjen er varig.

Nå vil han lære sine meglere og analytikere å bli like gode på gjeldsbrev som aksjer for å ta en større andel av det raskt voksende markedet for risikable selskapsobligasjoner, det såkalte high-yield-markedet. Meglerhuset har allerede begynt å megle obligasjoner fra aksjebordet.

- Vi ser på en kombinasjonsmodell der vi slår sammen aksjeanalyse med obligasjonsanalyse nettopp for å trekke veksel på det vi tror vil bli økt aktivitet innenfor høyrenteobligasjoner fremover. Her skal vi klare å ta ut synergier kompetansemessig, sa Vereide til DN.no tirsdag.

Mindre lønnsomhet
Dermed går også Nordens største meglerhus samme vei som konkurrentene. Fra før har blant annet Nordea Markets og Handelsbanken Capital Markets slått sammen sine meglerbord for aksjer og obligasjoner, et trekk som for kun måneder siden ville fremstått som utenkelig.

Aksjesjef Pål Karstensen peker på at megleryrket er helt annerledes i dag enn det var tidligere:

- Mellommannssrollen er ikke like viktig lenger, fordi mye av handelen er elektronisk. Lønnsomheten har blitt mindre, de fleste meglerhusene bygger ned og derfor er det ikke rom for like mange. Kvaliteten på de som blir igjen øker fordi konkurransen internt og mellom konkurrenter er mye større, sa Karstensen til DN.no for noen uker siden.

Les også:

Her er aksjemeglernes nye marked

- De smarteste blir ikke lenger aksjemeglere

- Fortsatt mulig å tjene penger i meglerbransjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.