- Verdens finansmarkeder kan rystes, mener Deutsche Bank.

Dersom greske myndigheter restrutkurerer statsgjelden på bekostning av investorene vil finansmarkedene kunne oppleve et lignende finansielt infarkt som da Lehman Brothers gikk overende i september 2008, mener banken.

- Oppgangen i prisen på forsikring mot mislighold av gresk statsgjeld viser at markedet ikke er overbevist om at Hellas vil bli fullt ut reddet av en krisepakke, skriver strateg Jim Reid i Deutsche Bank i en oppdatering fredag melder Bloomberg News.

Torsdag steg prisen på forsikring av gresk statsgjeld, en såkalt credit default swap (cds), til et nytt rekordnivå.

Restrukturering
Dersom redningspakken ikke er tilstrekkelig kan Hellas komme til å bli tvunget til å restrukturere gjelden på bekostning av obligasjonseierne.

Torsdag reagerte markedet svært kraftig på oppdaterte tall som viste at Hellas' budsjettunderskudd er enda større enn tidligere antatt. Renten på greske statspapirer steg til nye rekordnivåer.

I dag handles tiårige greske statsobligasjoner til en rente på 8,65 prosent. Investorene krever dermed 556 basispunkter mer for å investere i gresk statsgjeld foran tysk statsgjeld med samme løpetid. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Torsdag pekte flere analytikere på at den kraftige oppgangen i de greske statsrentene kan tyde på at markedet nå priser inn en større sannsynlighet for at den greske gjelden vil bli restrukturert.

Tilliten vil forsvinne
Jim Reid i Deutsche Bank tror ikke at en restrukturering av den gjelden er nært forestående. Men dersom landet blir tvunget til en resturkturering vil det gi store konsekvenser for resten av finansmarkedet, mener analytikeren.

- Med en gang man lager en mal for restrutkurering av et land med gjeldsproblemer vil man risikere en Lehman-aktig hendelse der tilliten til andre nasjoner med gjeldsproblemer vil forsvinne fullstendig, mener Reid.

- Det er ikke bare Hellas som trenger en redningspakke. De andre landene trenger det også som sitt førstelinjeforsvar, mener Deutsche Bank-analytikeren.

Da Lehman Brothers, en gang verdens fjerde største investeringsbank, gikk overende 15. september 2008 ble det hendelsen som sendte verdensøkonomien ut i en av sine største nedturer noensinne.

Kredittmarkedene frøs fullstendig til på grunn av den enorme usikkerheten og verdens aksjemarkeder falt 40 prosent de påfølgende to månedene.

Hellas ber nå om hjelp: Hellas ber om hjelp

Les mer: Hellas' bønn om hjelp kan komme i dag

Les også:
Selger unna euro

Hellas-trøbbel i Asia

- Sprer seg til Norge

Sjokktall ryster Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.