Sjefen for Den europeiske sentralbanken (ECB), Jean-Claude Trichet, advarer overfor avisen Bild am Sonntag om at den europeiske gjeldskrisen ikke er over, skriver Reuters.

Etter åtte år i den viktige posisjonen overlater Trichet mandag posten som ECB-sjef til italieneren Mario Draghi.

Trichet mener politikerne vil få nok å bryne seg på fremover.

- En rask og fullstendig gjennomføring av de vedtatte beslutningene er helt avgjørende - nå er det tid for handling, sier han til avisen.

Refser politikerne
Trichet er fornøyd med den jobben han selv og ECB har gjort, men er ikke like imponert over politikerne.

- Vi har gjort hva vi skulle. Det har ikke politikerne, sier han.

Den store feilen som politikerne har gjort, er ifølge Trichet å ikke holde fast på kravene i stabiliseringspakten for euroen, om et tak på statsgjelden og underskuddene på statsbudsjettene. Det er denne slendriaen som har ført både Hellas og de andre gjeldstyngede landene ut i uføret.

Vil ha strengere sanksjoner
Veien videre er ifølge Trichet en større grad av politisk union, strengere sanksjoner overfor de land som overskrider de finanspolitiske krav til euro-medlemskapet samt en disiplinering av finansmarkedene så de støtter opp om samfunnsøkonomien og ikke bare deres egne sneversynte interesser.

Jean-Claude Trichet tilføyer at eurosonen sannsynligvis ikke vil måtte kjempe mot stigende priser samtidig som regionen kjemper for å få gjelden under kontroll. Han tror på en lav inflasjon de neste ti årene, på rundt 1,8 prosent årlig.

- Det vil si at vi i eurosonen har prisstabilitet. Det er noe vi bør være veldig stolte av. Vi har prestert hva som forventes av oss, sier Trichet ifølge Reuters.

Les også: - Om Italia er insolvent, hva er da Frankrike og Tyskland?

Verdensbanken: EU bare har kjøpt seg tid


Advarer mot global finanskatastrofe


Spania kuttes

Ber tyskerne ta over hele Hellas

Moody's advarer Frankrike mot nedgradering



- Det vil bli et nytt sjokk

- Dette vil bare forverre gjeldskrisen


Underskuddet fortsatt i vekst i Hellas

Dette kan skje hvis eller når Hellas faller

- Alvorligste finanskrisen siden 1930-tallet, hvis ikke noensinne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.