Onsdag er det duket for den årlige NHO-konferansen i Operahuset i Oslo. Årets konferanse har fått tittelen «Læringslivet». Den topptunge forsamlingen er i den forbindelse opptatt av å belyse fremtidens utfordringer i Norge. Mange mener den økonomiske veksten er i ferd med å slakke av, og at økt kompetanse ikke er nok til å sikre utfordringene som kommer.

Onsdag er spesielt de fremmøtte fra næringslivet opptatt av å understreke viktigheten av moderate lønnsoppgjør. Sentralbanksjef Øystein Olsen er ikke overrasket.

- Det er et naturlig standpunkt fra næringslivets synspunkt, sier Olsen til DN.no.

- Det er deres oppgave, spesielt med tanke på konkurransekraft, legger han til.

- Høyt nivå
Olsen viser til at det ikke er sentralbankens oppgave å si noe om hva lønnsveksten bør være, men hva den kan bli.

- Lønnsnivået i Norge kommer til å holde seg høyt. Kostnadsnivået er imidlertid dempet i kroner knyttet til at kronekursen har svekket seg i det siste, sier OIsen

- Det er forenlig med det bildet vi tegner for øvrig, sier han.

Ikke dramatisk
Da hovedstyret i Norges Bank la frem sin rentebeslutning i desember, la de vekt på at vekstutsiktene er noe dempet her hjemme.

«Boligprisene har falt den siste tiden, mens husholdningenes gjeldsvekst holder seg oppe. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men lønnsveksten kan bli noe lavere fremover enn tidligere antatt. Samtidig er kronen svakere enn lagt til grunn. Samlet er det utsikter til at konsumprisveksten blir noe lavere enn tidligere anslått», skrev hovedstyret i sin begrunnelse.

Sentralbanksjefen understreker i dag at det ikke er snakk om noen dramatisk utvikling. Han mener derfor ikke folk bør bekymre seg unødig.

- Den avdempingen som har skjedd er ikke veldig dramatisk slik vi tegner bildet, sier Olsen.

- Vi opplever ikke det som skjer i boligmarkedet spesifikt som veldig uventet. Sånt sett er vi ikke veldig bekymret i forhold til den utviklingen. Skulle utviklingen forsterkes, vil vi riktignok tenke nye tanker rundt hele bildet, sier sentralbanksjefen.

LES MER FRA NHO-KONFERANSEN:

Hydro-sjefen frykter norske lønninger

- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke

Vil gi realfagsstudenter mer stipend

Nå er Norges maktelite samlet

Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.